Τεράστιες ρωγμές σε Αριζόνα και Καλιφόρνια – Από ανθρώπινες δραστηριότητες λένε οι γεωλόγοι

Photo by MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Ένα ανησυχητικό φαινόμενο εμφανίστηκε στα νοτιοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, με τεράστιες ρωγμές να τρομάζουν τους κατοίκους πολιτειών όπως η Αριζόνα, η Γιούτα και η Καλιφόρνια.

Οι γεωλόγοι λένε ότι το φαινόμενο δεν είναι φυσικό, αλλά προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι άνθρωποι εξάγουν πάρα πολύ νερό από το έδαφος, πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να αναπληρωθούν φυσικά τα αποθέματα, και έτσι το έδαφος αρχίζει να βυθίζεται και να ραγίζει. Οι ρωγμές εξαπλώνονται τώρα για χιλιόμετρα. Μπορούν να βλάψουν σπίτια, δρόμους και φράγματα. Η Αριζόνα, για παράδειγμα, παρακολουθεί αυτό το θέμα για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Πάνω από 270 χιλιόμετρα ρωγμών έχουν χαρτογραφηθεί σε αυτή την κατάσταση. Οι υδροφόροι ορίζοντες παρέχουν περίπου το 90 τοις εκατό των συστημάτων νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικοί έχουν παρακμάσει τόσο πολύ που μπορεί να χρειαστούν αιώνες ή και χιλιάδες χρόνια για να ανακάμψουν. Μιλάμε για περιοχές όπου, κλιματολογικά μιλώντας, βρέχει λιγότερο, όσο μεγαλύτερη είναι η εξόρυξη νερού από αυτό το υπόγειο απόθεμα, επειδή αυτά τα υδατικά συστήματα, που σχηματίζονται σε μεγάλες περιόδους, τόσο πιο δύσκολο να ανακτηθούν .

Τα πράγματα είναι άσχημα όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πάρα πολύ έναν πόρο, και ειδικά ενόψει της κλιματικής αλλαγής, όταν οι ξηρές περιοχές γίνονται ακόμη πιο ξηρές και εκείνες που έχουν ήδη υγρό κλίμα γίνονται ακόμη πιο υγρές.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, το 65% του πόσιμου νερού χρησιμοποιείται από υπόγεια ύδατα και το 25%, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρησιμοποιείται για άρδευση…όχι ακριβώς 90% όπως σε ορισμένες περιοχές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και στην Ευρώπη.

Οι άνθρωποι είναι ήδη ανήσυχοι, ειδικά μετά το καλοκαίρι του 2022. Οι υδροφόροι ορίζοντες δεν επαναφορτίζονται αρκετά, μέρος του νερού διαρρέει στην επιφάνεια και τα αποτελέσματα του φαινομένου αρχίζει και δημιουργεί προβληματισμό ως προς την λελογισμένη χρήση των αποθεμάτων νερού και στην Ευρώπη.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:05

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιουλίου
Αποχωρούν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής
22:32
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
22:29
Δεξίωση Εμανουέλ Μακρόν σε ηγέτες -Παρόντες Νίκος Χριστοδουλίδης -Κυριάκος Μητσοτάκης
22:01
Όλα τα φώτα στραμμένα στην Πόλη του Φωτός... -Φαντασμαγορική τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων
20:37
"Ελεύθερη για μια ζωή..." -Στο φυσικό της περιβάλλον και πάλι η... χελώνα Λούση
20:04
Ικανοποιημένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης από έκθεση Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
18:46
Τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά στη Μοσφιλωτή -Επιχείρησαν 19 άτομα με 7 οχήματα
18:41
Τουρκία: Νέες έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο
17:48
Παρίσι 2024: Δολιοφθορές και απειλή για βόμβα λίγο πριν από την Τελετή Έναρξης
16:05
Υπομονή για όσους θα διακινηθούν στον αυτοκινητόδρομο το Σ/Κ- Διήμερα έργα...
15:55
Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας
15:42
ΕΕ: Οι έρευνες για το Βασιλικό άρχισαν τον Μάρτιο -Έλεγχος για πιθανά ποινικά αδικήματα
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.