Σύνοδος MED9: Πλήρως προσηλωμένοι σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού - Έκκληση για διορισμό απεσταλμένου

Φωτογραφία /PIO

Πλήρως προσηλωμένοι σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνουν οι Med9.

Στην κοινή διακήρυξή τους, οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούν σε γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και διορισμό απεσταλμένου από τα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος θα παρέχει σημαντική στήριξη στη διαδικασία.

Παράλληλα, χαιρετίζουν την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, στηρίζοντας όλα τα στάδια της - υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών - διαδικασίας, με όλα τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεση της, περιλαμβανομένου του έγκαιρου διορισμού ενός εκπροσώπου της.

Οι "Med - 9" καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα, καθώς και άλλες παράνομες ενέργειες επί του εδάφους - όπως στο Βαρώσι - και καλούν σε αναστροφή τους.

Υπογραμμίζουν την ίδια στιγμή, πως η απτή συμβολή της Τουρκίας στην επανέναρξη και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει εξαιρετικά σημαντική.

Οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών κρατών της Ένωσης, εκφράζουν την πίστη, ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, είναι ουσιώδη για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία.

Σε δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξή τύπου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συνεχή στήριξη των "Med - Nine" στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης, εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

"Είναι πολύ σημαντικό γεγονός", τόνισε, "ότι η Διακήρυξη της συνόδου επαναβεβαιώνει τη συμφωνημένη βάση, όπως και την ανάγκη για αυξημένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία, περιλαμβανομένου και του διορισμού εκπροσώπου της.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την κοινή βούληση των μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ασφάλειας.

Σημείωσε πως οι 'Med - 9" επικεντρώνονται σε μια σειρά θεμάτων που επηρεάζουν όλους, όπως η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει επιπτώσεις, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι παρά τις προκλήσεις, η Μεσόγειος προσφέρει αρκετές ευκαιρίες, υπό την προϋπόθεση τα μεσογειακά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενώσουν δυνάμεις.

Εστιάζοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει συνεργασία τόσο με την Ελλάδα όσο και με άλλες χώρες, όσον αφορά τα ενεργειακά, τον τουρισμό, καθώς και θέματα φυσικών καταστροφών.

Η Κύπρος θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των "Med - Nine", το 2024.  

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΝΠ/ΜΒ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου 2023 - 08:03

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιουλίου
Αποχωρούν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής
22:32
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
22:29
Δεξίωση Εμανουέλ Μακρόν σε ηγέτες -Παρόντες Νίκος Χριστοδουλίδης -Κυριάκος Μητσοτάκης
22:01
Όλα τα φώτα στραμμένα στην Πόλη του Φωτός... -Φαντασμαγορική τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων
20:37
"Ελεύθερη για μια ζωή..." -Στο φυσικό της περιβάλλον και πάλι η... χελώνα Λούση
20:04
Ικανοποιημένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης από έκθεση Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
18:46
Τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά στη Μοσφιλωτή -Επιχείρησαν 19 άτομα με 7 οχήματα
18:41
Τουρκία: Νέες έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο
17:48
Παρίσι 2024: Δολιοφθορές και απειλή για βόμβα λίγο πριν από την Τελετή Έναρξης
16:05
Υπομονή για όσους θα διακινηθούν στον αυτοκινητόδρομο το Σ/Κ- Διήμερα έργα...
15:55
Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας
15:42
ΕΕ: Οι έρευνες για το Βασιλικό άρχισαν τον Μάρτιο -Έλεγχος για πιθανά ποινικά αδικήματα
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.