Αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης ζητά η Κύπρος από την Κομισιόν

Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, η Κύπρος υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροποποίηση του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, στο οποίο επιθυμεί επίσης να προσθέσει κεφάλαιο για το REPowerEU, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι το προτεινόμενο κεφάλαιο της Κύπρου για το REPowerEU αφορά μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης μετάβασης. «Περιλαμβάνει δύο νέες μεταρρυθμίσεις και δύο νέες επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων του REPowerEU, καθώς και πέντε υφιστάμενα μέτρα που κλιμακώνονται», προστίθεται. 

Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη από την Κύπρο τροποποίηση του σχεδίου προβλέπει επίσης την αφαίρεση επτά επενδύσεων από το αρχικό σχέδιο, μία εκ των οποίων μεταφέρεται στο χρηματοδοτούμενο από δάνεια τμήμα του σχεδίου, καθώς και την τροποποίηση περίπου 50 προγραμματισμένων μέτρων.

«Το αίτημα της Κύπρου για την τροποποίηση του σχεδίου της βασίζεται στην ανάγκη συνυπολογισμού του υψηλού πληθωρισμού του 2022, των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και της προς τα κάτω αναθεώρησης της μέγιστης κατανομής επιχορηγήσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) από 1,01 δισ. ευρώ σε 0,92 δισ. ευρώ», αναφέρεται. Υπογραμμίζεται ότι «η αναθεώρηση αποτελεί μέρος της επικαιροποίησης του Ιουνίου του 2022 στο κλειδί κατανομής επιχορηγήσεων του ΜΑΑ και αντικατοπτρίζει τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα της Κύπρου το 2020 και το 2021 σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις».

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «η Κύπρος ζήτησε να μεταφερθεί το μερίδιό της από το αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit, ύψους 52 εκατ. ευρώ, στο οικείο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας». «Μαζί με τα κονδύλια των επιχορηγήσεων του ΜΑΑ και του REPowerEU για την Κύπρο (0,92 δισ. ευρώ και 52,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), και με το ποσό του αρχικού αιτήματος της Κύπρου για δάνεια του ΜΑΑ ύψους 0,2 δισ. ευρώ, τα κονδύλια του υποβληθέντος τροποποιημένου σχεδίου ανέρχονται πλέον σε 1,22 δισ. ευρώ», προσθέτει.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι έχει πλέον στη διάθεσή της έως και δύο μήνες για να αξιολογήσει κατά πόσον το τροποποιημένο σχέδιο εξακολουθεί να πληροί όλα τα κριτήρια αξιολόγησης του κανονισμού ΜΑΑ. «Εάν η αξιολόγηση της Επιτροπής είναι θετική, θα υποβάλει πρόταση για τροποποιημένη εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο κυπριακό σχέδιο. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους έως και τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής», αναφέρει καταληκτικά.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Σεπτεμβρίου 2023 - 16:05

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Με δύο αγώνες συνεχίζεται σήμερα το Euro2024
05:17
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 23/06/24
05:07
22 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
21:57
Συνελήφθη 30χρονη για υπόθεση υποβοήθησης υπηκόων τρίτης χώρας για παράνομη είσοδο στη Δημοκρατία
21:10
Τη διεξαγωγή έρευνας για τους φονικούς βομβαρδισμούς σε γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα, ζητά ο Μπορέλ
20:37
Ελλάδα: 13 συλλήψεις για την πυρκαγιά στην Άνδρο
19:49
Βρετανία: Η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προκάλεσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέει ο Φάρατζ
17:21
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο Καιρού 22/06/24
16:05
Επίσκεψη Υπουργού Γεωργίας στις πληγείσες από πυρκαγιές κοινότητες Λευκωσίας
15:37
Ισραηλινά πλήγματα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων στην Πόλη της Γάζας
15:20
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε και στην Άνδρο, σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
14:45
Foreign office για απειλές Χεζμπολάχ: Οι Βρετανικές Βάσεις δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό
14:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.