Μεγάλη αύξηση των νεαρών καρκινοπαθών λόγω διατροφής, καπνίσματος και αλκοόλ

Photo by ANDREJ IVANOV / AFP

Αύξηση της τάξης του 79% σε περιπτώσεις καρκίνου σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών έχει καταγραφεί παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ζιεγιάνγκ της Κίνας.

Συγκεκριμένα, τα περιστατικά καρκινοπαθών ηλικίας 14-49 ετών είχαν αυξηθεί από 1,82 εκατομμύρια το 1990 σε 3,26 εκατομμύρια το 2019. Οι θάνατοι καρκινοπαθών κάτω των 50 αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 27% και πλέον πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μέχρι την ηλικία των 49 πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω καρκίνου.

Πάντως από το 2010 μέχρι το 2019 καταγράφηκε τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων καρκίνου σε αυτές τις ηλικίες, ενώ το ποσοστό θανάτων μειώνεται σταθερά.

Η έρευνα για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των αιτιών πίσω από αυτή την αύξηση συνεχίζεται. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ήδη επισημάνει ως ιδιαιτέρως επιβαρυντικούς παράγοντες την επικρατούσα διατροφή που βασίζεται σε υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και άλατος και σε χαμηλή κατανάλωση φρούτων και γάλακτος, το κάπνισμα και την κατανάλωση οινοπνευματωδών. Τον κίνδυνο καρκινοπάθειας αυξάνουν επίσης το υπερβολικό βάρος, η ανεπαρκής σωματική άσκηση και το υψηλό ζάχαρο.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Oncology, κάλυψε στοιχεία για 29 τύπους καρκίνου σε 204 χώρες.

Η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις ηλικίες κάτω των 50 είναι ο καρκίνος του μαστού, με 13,7 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους. Ο καρκίνος της τραχείας και ο καρκίνος του προστάτη είναι οι πιο ταχέως αυξανόμενοι τύπου καρκίνου ως προς το ποσοστό εκδήλωσης. Αντιθέτως, αξιοσημείωτη και σταθερή πτώση καταγράφουν τα περιστατικά καρκίνου του ήπατος.

Τα υψηλότερα ποσοστά νεαρότερων καρκινοπαθών καταγράφονται στη βόρεια Αμερική, στην Αυστραλασία και στη δυτική Ευρώπη.

Πηγή: ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

ΚΒ / ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:01

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
Κατηγορίες Καντίροφ κατά Ίλον Μασκ για απενεργοποίηση του Tesla Cybertruck
06:44
Ισραήλ: Σφυροκόπημα θέσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο
06:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
06:22
ΗΠΑ: Δύσκολη η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς πριν τον Ιανουάριο 2025
06:16
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
06:00
Παράταση αναστολής πτήσεων προς Τελ Αβίβ και Βηρυτό
05:45
19 Σεπτεμβρίου
Η Χαμάς ευχαριστεί τη Χεζμπολά για την υποστήριξή της στον πόλεμο με το Ισραήλ
22:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
22:00
Απορρίφθηκαν οι προσφυγές επτά φαρμακείων για τα ωράρια λειτουργίας
21:48
Ελλάδα και Τουρκία πολύτιμοι και σημαντικοί σύμμαχοι, λέει ο ηγέτης του ΝΑΤΟ
21:43
Λάρνακα: Με βαλίτσα γεμάτη ναρκωτικά εντοπίστηκε νεαρός στο αεροδρόμιο
21:39
Ικανοποίηση Υπουργείου Εξωτερικών για ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα
21:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.