Το μεταναστευτικό και η κατάσταση στην Ουκρανία στο επίκεντρο της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Με αφορμή και το χθεσινό περιστατικό άφιξης σκάφους μεταναστών στην Κύπρο και την τραγική εξέλιξη του θανάτου παιδιού που επέβαινε σε αυτό, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε επιτακτικά την αναγκαιότητα η ΕΕ να αναλάβει δράση, σε συνεργασία με τις Αρχές τρίτων χωρών, για αυστηρότερη επιτήρηση των συνόρων, ιδιαίτερα του Λιβάνου. Εξίσου σημαντική, είπε, είναι και η εντατικοποίηση των ενεργειών για καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών.

Τη θέση της Κύπρου για προώθηση της επαναξιολόγησης σε επίπεδο ΕΕ του καθεστώτος της Συρίας, στη βάση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, υπογράμμισε εκ νέου ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου στην παρέμβασή του στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός εξήγησε πως οι πιέσεις που δέχονται τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι αυξανόμενες και συνεχιζόμενες. Έκρουσε δε τον κώδωνα για ενδεχόμενα μεγαλύτερη αύξηση μεταναστευτικών ροών, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

μεταναστες νεοοο.png

Με αφορμή και το χθεσινό περιστατικό άφιξης σκάφους μεταναστών στην Κύπρο και την τραγική εξέλιξη του θανάτου παιδιού που επέβαινε σε αυτό, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε επιτακτικά την αναγκαιότητα η ΕΕ να αναλάβει δράση, σε συνεργασία με τις Αρχές τρίτων χωρών, για αυστηρότερη επιτήρηση των συνόρων, ιδιαίτερα του Λιβάνου. Εξίσου σημαντική, είπε, είναι και η εντατικοποίηση των ενεργειών για καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών.

Στο επίκεντρο το Ουκρανικό

Επιπρόσθετα, οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων στα κράτη μέλη, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των Ουκρανών πολιτών στην αγορά εργασίας, σε προγράμματα κοινωνικής στήριξης, στην εκπαίδευση και σε υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι φιλοξενούσες χώρες οφείλουν να αναπτύξουν νέα ή/και να ενισχύσουν υφιστάμενα προγράμματα εκμάθησης γλώσσας και εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης, με αμοιβαία οφέλη για τις φιλοξενούσες χώρες και την ομαλότερη ενσωμάτωση των προσώπων αυτών στην οικονομία και την κοινωνία.

Έμφαση στις επιστροφές κατά τις επαφές του Υπουργού Εσωτερικών

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στην Άτυπη Σύνοδο, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε χωριστές συναντήσεις με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου (EU Asylum Agency – EUAA) κα Nina Gregori και την Υπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας κα Maria Malmer Stenergard.

Στη συνάντηση με την Εκτελεστική Διευθύντρια του EUAA, οι δύο αξιωματούχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το νέο σχέδιο αξιολόγησης του Οργανισμού για την Συρία, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλη. Η κα Gregori συνεχάρη, επίσης, τον Υπουργό Εσωτερικών για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που καταγράφει η Κυπριακή Δημοκρατία στη διαχείριση του μεταναστευτικού, απόρροια των στοχευμένων μέτρων που έλαβε. Εν αναμονή της σύστασης του νέου Υφυπουργείου Μετανάστευσης, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ομαλή συνέχεια στη συνεργασία και τη θετική εικόνα που καταγράφει η Κύπρος. Από πλευράς του, ο κ. Ιωάννου μετέφερε τις ευχαριστίες για τη συνεχή στήριξη που προσφέρει ο Οργανισμός στην προσπάθεια της Κύπρου για καλύτερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Σ πουρναρα σ.jpg

Η βελτιωμένη εικόνα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μετά τα μέτρα που έλαβε η Δημοκρατία, συζητήθηκε εκτενώς και κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τη Σουηδή Υπουργό Μετανάστευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των Σύρων μεταναστών. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εξεύρεσης σε επίπεδο ΕΕ λύσεων για επαναπατρισμό Σύρων σε περιοχές της χώρας που θα αξιολογηθούν ως ασφαλείς και με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με την κα Malmer Stenergard, η Σουηδία εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων, ενδεχομένως και μέσω άλλων τρίτων χωρών.

ΑΒΡ

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου 2024 - 16:16

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Φεβρουαρίου
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Καναδάς
07:06
Ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία προτίθεται να οργανώσει η Ελβετία
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Σαββάτο 24 Φεβρουαρίου 2024
07:03
Χαμάς: Το σχέδιο του Νετανιάχου για τη Γάζα δεν θα επιτύχει
06:36
Σεμπάστιαν Κουρτς: Ένοχος για ψευδή κατάθεση ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας
06:32
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
06:14
Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού
06:03
Συμβολική επίσκεψη Ούρσουλας στο Κίεβο δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή
05:57
Κόλιν Στιούαρτ: Υπάρχει ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία ωστόσο φθίνει
05:56
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 24.2.24
05:41
23 Φεβρουαρίου
Κάτω του 50% η πληρότητα των φραγμάτων για τον Φεβρουάριο
21:45
Ήττα για την Εθνική Κύπρου στο μπάσκετ από τη Βοσνία
21:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.