Photo by CHANDAN KHANNA / AFP
Πολλές διαστημικές αποστολές τόσο στο κοντινό μας φεγγάρι όσο και πέραν από αυτό, στον κόκκινο Αρη, τον γίγαντα Δία αλλά και σε αστεροειδείς, ετοιμάζονται για το 2024 και για τα επόμενα χρόνια.
Η εποχή κατά την οποία κυρίαρχες ήταν μόνο δύο χώρες, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, έχει παρέλθει καθώς πολλές χώρες έχουν πλέον εισέλθει δυναμικά στον τομέα αυτό που υπόσχεται όχι μόνο εξερεύνηση και πρωτόγνωρες εμπειρίες, αλλά και πολλά οικονομικά κέρδη, αστρονομικά θα λέγαμε.
Το ΚΥΠΕ συνέλλεξε πληροφορίες για μερικές από τις σημαντικότερες αποστολές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2024 και τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2024 πρώτη μετά από χρόνια επανδρωμένη αποστολή αστροναυτών γύρω από το φεγγάρι, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αποστολή ‘Αρτεμις ΙΙΙ’ που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της ανθρωπότητας στη σεληνιακή επιφάνεια μετά από μισό αιώνα.
Επανδρωμένη αποστολή Αρτεμις ΙΙ γύρω από το φεγγάρι
-----------------------
Τέσσερις Αμερικανοί και ένας Καναδός θα πετάξουν τον Νοέμβριο γύρω από το φεγγάρι στο πλαίσιο της αποστολής ‘Αρτεμις II’. Η πτήση διάρκειας περίπου δέκα ημερών θα δοκιμάσει τις ικανότητες της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος NASA για την εξερεύνηση του βαθέος διαστήματος, τον πύραυλο Space Launch System και το διαστημικό σκάφος Orion, για πρώτη φορά με αστροναύτες.
Οι άνθρωποι πάντα ήθελαν να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για τον κόσμο γύρω τους. Ετσι, τα σχέδια της NASA στο άμεσο μέλλον αφορούν την ίδρυση μιας μακροχρόνιας παρουσίας ανθρώπων στη Σελήνη για επιστημονικούς λόγους και για εξερεύνηση. Απώτερος στόχος όπως αναφέρει συχνά η NASA είναι να συγκεντρώσει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για να μπορέσει την δεκαετία του 2030 να στείλει και τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη Αρη.
Όπως αναφέρει η ίδια η NASA, προς όφελος όλης της ανθρωπότητας, μαζί με συνεργάτες της θα προσεδαφίσουν με την μελλοντική αποστολή Αρτεμις ΙΙΙ την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο Αφροαμερικανό στην επιφάνεια της Σελήνης.
Σημειώνεται ότι μετά από δύο δοκιμαστικές αποστολές Αρτεμις και Αρτεμις ΙΙ, η τρίτη αποστολή Αρτεμις III, που προγραμματίζεται επί του παρόντος για το 2025, θα σηματοδοτήσει την πρώτη επιστροφή της ανθρωπότητας στη σεληνιακή επιφάνεια εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.
Η NASA θα γράψει επίσης ιστορία στέλνοντας τους πρώτους ανθρώπους να εξερευνήσουν την περιοχή κοντά στον σεληνιακό Νότιο Πόλο.
Επιπλέον, το σεληνιακό ρόβερ της NASA, VIPER, θα εξερευνήσει το ακραίο περιβάλλον της Σελήνης σε αναζήτηση πάγου και άλλων πιθανών πόρων. Αυτό το κινητό ρομπότ θα προσεληνωθεί στον Νότιο Πόλο του φεγγαριού στα τέλη του 2024 σε μια αποστολή 100 ημερών. Οι κρίσιμες πληροφορίες που θα συλλέξει θα μας μάθουν περισσότερα για την προέλευση και την κατανομή του νερού στη Σελήνη και θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να συλλέξουμε τους πόρους της Σελήνης για μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος.
Καθοδόν προς τον δορυφόρο του Δία ‘Ευρώπη’ για αναζήτηση ζωής
--------------------------
Η αποστολή Europa Clipper θα εκτοξευθεί φέτος από τη NASA, η οποία θα εξερευνήσει ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, την Ευρώπη. Ο κύριος στόχος είναι να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν περιοχές κάτω από την επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού του Δία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή. Η λεπτομερής έρευνα της αποστολής για την Ευρώπη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις αστροβιολογικές δυνατότητες για κατοικήσιμους κόσμους πέρα από τον πλανήτη μας.
Το κοινό μπορεί να λάβει μέρος στην αποστολή στέλνοντας το όνομά του στον σύνδεσμο https://europa.nasa.gov/message-in-a-bottle/sign-on/?utm_source=nasa_beta&utm_medium=web&utm_campaign=message_in_a_bottle&utm_content=nasa
Το όνομα θα περιληφθεί σε ένα μικροτσίπ που θα προσαρτηθεί στο διαστημόπλοιο καθώς θα διανύει 1,8 δισεκατομμύρια μίλια για να εξερευνήσει την Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι θα μελετήσουν αποτελέσματα δοκιμής πλανητικής άμυνας
-----------
Ενα σημαντικό ορόσημο φέτος για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) θα είναι η εκτόξευση της αποστολής «Ηρα» στους αστεροειδείς Δίδυμος και Δίμορφος. Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια, οι Αμερικανοί είχαν στείλει διαστημικό σκάφος που συγκρούστηκε με τον Δίμορφο για ένα σκοπό, να εξακριβωθεί κατά πόσον μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να εκτρέψει τον αστεροειδή από την τροχιά του. Αυτό είναι σημαντικό καθώς εάν στο μέλλον αστεροειδής βρίσκεται σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την Γη θα πρέπει να είμαστε σε θέση τουλάχιστον να δοκιμάσουμε να του αλλάξουμε την τροχιά.
Δύο χρόνια αργότερα λοιπόν, η αποστολή ‘Ηρα’ θα εκτοξευθεί με προορισμό το ίδιο ζευγάρι αστεροειδών. Η Ήρα θα φθάσει στους αστεροειδείς το 2026 για να μελετήσει πόσο αποτελεσματικός ήταν ο αντίκτυπος της πρόσκρουσης. Ο Δίμορφος παρέμεινε στη νέα του τροχιά, αναπήδησε ξανά στην παλιά του τροχιά ή συνέχισε να επιταχύνει; Η Ηρα θα διερευνήσει λεπτομερώς τα ερωτήματα αυτά και τα αποτελέσματά της θα βοηθήσουν στον καθορισμό του πρωτοκόλλου πλανητικής άμυνας της Γης.
Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σκοπεύει να εκτοξεύσει τον πύραυλο Ariane 6 στα μέσα του 2024. Ο σκοπός του Ariane 6 είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ το κόστος σε σύγκριση με το Ariane 5 και να αυξηθεί η χωρητικότητα για τον αριθμό εκτοξεύσεων ανά έτος (από έξι ή επτά σε έως και έντεκα).
Παράλληλα, η Ευρώπη συνεχίζει την δυναμική παρουσία της με αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μαζί με Αμερικανούς, Ρώσους, Καναδούς και Ιάπωνες.
Επίσης, Ευρωπαίοι επιστήμονες συνεργάζονται με Αμερικανούς για σειρά συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στον μελλοντικό διαστημικό σταθμό γύρω από το φεγγάρι που ονομάστηκε ‘Gateway’.
Οι Ινδοί εξερευνούν και πάλι το φεγγάρι και τον Αρη
--------------
Η Ινδική Υπηρεσία Διαστήματος (ISRO) θα εκτοξεύσει την αποστολή Gaganyaan που είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαστημικών πτήσεων με αστροναύτες.
Το Gaganyaan είναι ένα ινδικό τροχιακό διαστημικό σκάφος πληρώματος που προορίζεται να είναι το διαστημικό σκάφος του Ινδικού Προγράμματος Ανθρώπινων Διαστημικών Πτήσεων. Το διαστημόπλοιο σχεδιάζεται για να μεταφέρει τρία άτομα. Στην παρθενική του αποστολή με πλήρωμα, η σε μεγάλο βαθμό αυτόνομη κάψουλα θα περιφέρεται γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 400 χιλιομέτρων για έως και επτά ημέρες. Η πρώτη αποστολή με πλήρωμα ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί το 2025.
Επιπρόσθετα, το Mars Orbiter Mission 2 (MOM 2), είναι μια προτεινόμενη δεύτερη αποστολή στον Άρη από την Ινδία. Η αποστολή θα αποτελείται αποκλειστικά από όχημα σε τροχιά γύρω από τον Αρη για να διεξάγει παρατηρήσεις για την κατανόηση του πρώιμου φλοιού του Άρη, και των πτώσεων ογκόλιθων. Η Ινδία ανέφερε ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει αυτήν την αποστολή το 2024.
Και οι Ιάπωνες με το βλέμμα στο φεγγάρι και τον Αρη
-----------------
Η αποστολή εξερεύνησης των δορυφόρων του Αρη με την ονομασία Martian Moons eXploration της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος (JAXA)θα μελετήσει τα φεγγάρια του Αρη, Φόβο και Δείμο.
Ο κύριος επιστημονικός στόχος είναι να προσδιοριστεί η προέλευσή τους, δηλαδή εάν τα φεγγάρια του Άρη είναι αστεροειδείς που έχουν συλληφθεί ή το αποτέλεσμα ενός μεγαλύτερου σώματος που χτύπησε τον Άρη. Το διαστημόπλοιο θα περάσει τρία χρόνια γύρω από τον Άρη διεξάγοντας επιστημονικές επιχειρήσεις.
Το Martian Moons eXploration θα εκτοξευθεί το 2026 και θα φέρει πίσω τα πρώτα δείγματα από το μεγαλύτερο φεγγάρι του Άρη, του Φόβου.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι οι Ιάπωνες εκτόξευσαν την αποστολή Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) στις 6 Σεπτεμβρίου που έχει προγραμματιστεί για προσελήνωση στις 19 Ιανουαρίου εντός του κρατήρα Shioli της Σελήνης. Η αποστολή SLIM στοχεύει να επιδείξει μια προσεδάφιση με ακρίβεια μικρότερη από 100 μέτρα από τον στόχο. Εάν είναι επιτυχής, η προσεδάφιση του διαστημικού σκάφους θα σηματοδοτήσει την πρώτη μαλακή προσεδάφιση στη Σελήνη για ένα ιαπωνικό διαστημόπλοιο και θα κάνει την Ιαπωνία την πέμπτη χώρα που αγγίζει ομαλά το έδαφος του φεγγαριού μετά τη Σοβιετική Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία.
Κίνα και Πακιστάν συνεργάζονται για το φεγγάρι
---------------------
Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει το Chang'e 6 τον Μάιο του 2024, το οποίο θα πραγματοποιήσει την πρώτη επιστροφή σεληνιακού δείγματος από την μακρινή πλευρά της Σελήνης. Σημειώνεται ότι η αποστολή πήρε το όνομά της από την κινέζικη θεότητα της Σελήνης Chang'e.
Το Πακιστάν θα στείλει ένα σεληνιακό τροχιακό που ονομάζεται ICECUBE-Q μαζί με το Chang'e 6. Ετσι, το Πακιστάν φιλοδοξεί να γράψει ιστορία στέλνοντας τον πρώτο του μίνι δορυφόρο στο φεγγάρι με τη βοήθεια της Κίνας . Ο δορυφόρος θα ανιχνεύσει και θα μετρήσει ίχνη πάγου στη σεληνιακή επιφάνεια, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για μελλοντική εξερεύνηση και κατοίκηση.
Η Κίνα και το Πακιστάν έχουν μακρά ιστορία διαστημικής συνεργασίας, που χρονολογείται από το 1990 όταν η Κίνα εκτόξευσε τον πρώτο δορυφόρο επικοινωνίας του Πακιστάν. Το 2018, η Κίνα βοήθησε το Πακιστάν να εκτοξεύσει δύο ακόμη δορυφόρους και το 2019, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την εξερεύνηση του διαστήματος, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στη συνεργασία τους.
Το Chang'e-6 είναι η δεύτερη αποστολή σεληνιακής επιστροφής δείγματος της Κίνας, μετά την επιτυχημένη αποστολή Chang'e-5 το 2020 που συγκέντρωσε σχεδόν 2 κιλά υλικού από την κοντινή πλευρά του φεγγαριού. Το Chang'e-6 θα επιχειρήσει να συλλέξει άλλα 2 κιλά υλικού από την μακρινή πλευρά του φεγγαριού, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Η αποστολή θα μεταφέρει επίσης ωφέλιμα φορτία από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σουηδία.
Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο του 2024 και να διαρκέσει περίπου 53 ημέρες. Η Κίνα σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει τις αποστολές Chang'e-7 και Chang'e-8 τα επόμενα χρόνια, οι οποίες θα διεξάγουν λεπτομερείς έρευνες και πειράματα στον σεληνιακό νότιο πόλο.
Εξάλλου, το διαστημόπλοιο Einstein Probe της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) είναι έτοιμο να εκτοξευτεί τον Ιανουάριο του 2024. Εξοπλισμένο με μια νέα γενιά οργάνων ακτίνων Χ με υψηλή ευαισθησία και πολύ ευρεία θέα, αυτή η αποστολή θα ερευνήσει τον ουρανό και θα ψάξει για ισχυρές εκρήξεις φωτός ακτίνων Χ που προέρχονται από μυστηριώδη ουράνια αντικείμενα όπως αστέρια νετρονίων και μαύρες τρύπες.
Στα σχέδια της Κίνας η εκμετάλλευση των πόρων και η αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι
--------------------------
Οι αποστολές που στέλνει η Κίνα στο φεγγάρι τα τελευταία χρόνια αποτελούν μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των πόρων της Σελήνης.
Η Κίνα σκοπεύει επίσης να δημιουργήσει έναν ρομποτικό ερευνητικό σταθμό κοντά στο σεληνιακό νότιο πόλο μέχρι το 2030 και τελικά να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι.
Η Ρωσία ετοιμάζει τον δικό της διαστημικό σταθμό
-----------
Η Ρωσία ετοιμάζει τον νέο σταθμό της στο διάστημα. Το όνομα του διαστημικού σταθμού δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και δεν αποκλείεται να διεξαχθεί δημόσια συζήτηση για την επιλογή του.
Οι εργασίες για τον σχεδιασμό του μελλοντικού τροχιακού σταθμού βρίσκονται σε εξέλιξη. Το έργο εκτιμάται σε περίπου 6,5 δις δολάρια και η Ρωσία είναι ανοικτή για διεθνή συνεργασία καθώς έχει ήδη προσκαλέσει αφρικανικές χώρες και εταίρους στην BRICS να συμμετάσχουν σε αυτό.
Παράλληλα, αξιωματούχος της Roscosmos είπε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει προβάδισμα στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στο διάστημα.
"Ένα από τα πραγματικά πρωτοποριακά έργα για εμάς είναι η δημιουργία μιας μονάδας μεταφοράς ενέργειας με πυρηνικά καύσιμα. Επί του παρόντος, έχουμε ένα πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα", είπε.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 υπεγράφη σύμβαση για την ανάπτυξη προκαταρκτικού σχεδιασμού ενός ρυμουλκού με πυρηνική ενέργεια, που θα χρησιμοποιηθεί σε πτήσεις στο βάθος του διαστήματος, μεταξύ της Roscosmos και του γραφείου σχεδιασμού της Arsenal (μέρος της κρατικής εταιρείας). Η αξία του συμβολαίου εκτιμάται σε πάνω από 46 εκατομμύρια δολάρια.
Εξάλλου, πριν λίγες μέρες, η Roscosmos ανακοίνωσε ότι παρατάθηκε μέχρι το 2025 το πρόγραμμα πολλαπλών πτήσεων με τη NASA προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Οι πτήσεις περιλαμβάνουν την αποστολή ενός Αμερικανού αστροναύτη στον ΔΔΣ ως μέλος του πληρώματος ενός ρωσικού διαστημικού σκάφους και αντίστροφα - ενός Ρώσου κοσμοναύτη ως μέρος ενός αμερικανικού πληρώματος.
Η Roscosmos θα συνεργαστεί επίσης στενά με ρωσικές ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες, καθώς η ζήτηση για διαστημικές υπηρεσίες αυξάνεται επί του παρόντος ταχύτερα από το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Τα λείψανα ηθοποιών του Star Trek θα πάνε στο διάστημα
----------------------------------
Η πρώτη πτήση του πυραύλου Vulcan Centaur της United Launch Alliance έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιανουαρίου και θα μεταφέρει ένα ωφέλιμο φορτίο με τα λείψανα των μελών του καστ της αρχικής θρυλικής τηλεοπτικής σειράς "Star Trek".
Ο πύραυλος έχει συναρμολογηθεί πλήρως στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ως προετοιμασία για την εναρκτήρια πτήση του, η οποία θα μεταφέρει πολλαπλά ωφέλιμα φορτία, συμπεριλαμβανομένου του σεληνιακού προσεδάφισης Peregrine της Astrobotic Technology.
To σεληνιακό προσεδάφιο Peregrine της Astrobotic αναμένεται να επιχειρήσει προσελήνωση στις 23 Φεβρουαρίου 2024. Η προσεδάφιση θα γράψει ιστορία, καθώς όχι μόνο θα είναι η πρώτη αποστολή προσεδάφισης της Peregrine Astrobotic, αλλά είναι επίσης (πιθανώς) η πρώτη φορά που ένα ιδιωτικό διαστημόπλοιο θα βρεθεί στο φεγγάρι.
Ο πύραυλος θα μεταφέρει επίσης ένα ωφέλιμο φορτίο από τη διαστημική εταιρεία μνημείων Celestis, η οποία περιλαμβάνει τα λείψανα των μελών του καστ της αρχικής τηλεοπτικής σειράς "Star Trek" Nichelle Nichols, DeForest Kelley και James Doohan — καθώς και του δημιουργού της σειράς Gene Roddenberry, της συζύγου του Majel Barrett Roddenberry και του ηθοποιού Majel Barrett Roddenberry.
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Ιανουαρίου 2024 - 08:48
Πηγή: ΚΥΠΕhttps://news.rik.cy/article/2024/1/9/to-2024-o-anthropos-epistrephei-sto-pheggari-oi-kurioteres-diastemikes-apostoles-ta-epomena-khronia-6234116/