Παρέμβαση Μαριλένας Ραουνά στο δείπνο εργασίας υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες του Κόλπου

Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένα Ραουνά, παρακάθισε χθες βράδυ στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, εν όψει της πρώτης, ιστορικής συνόδου που θα γίνει σε επίπεδο ηγετών, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για μια σύνοδο η οποία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της επέκτασης και ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη του Κόλπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ στην παρέμβασή της στη συζήτηση, η κυρία Ραουνά υπογράμμισε ότι οι χώρες του Κολπου είναι σημαντικοί, ίσοι εταίροι.

Ανέδειξε την ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσεγγίζει ως κρίσιμης σημασίας την περιοχή, οι εξελίξεις στην οποία την επηρεάζουν άμεσα και σοβαρά.

Επίσης, εξήρε τον βασικό στόχο της ενίσχυσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών του Κόλπου, με τρόπο που να οδηγεί σε οικοδόμηση μιας στρατηγικής συνεργασίας, με θετική ατζέντα, προς όφελος όλων των χωρών και των λαών τους.

thumbnail_0cee4174-f3f6-45e2-a0a1-b63864f84d98.jpg

Σε αυτήν τη βάση θα ενεργήσει περαιτέρω και η Κύπρος, καθώς όπως ανέφερε η κ. Ραουνά, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των άριστων σχέσεων που διατηρεί με τις χώρες του Κόλπου, η Κύπρος γνωρίζει την περιοχή και διαχρονικά λειτουργεί ενεργά ως γέφυρα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιοχής. Επιπλέον, τόνισε, αναγνωρίζει την αξία της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων και για αυτό και κατά την Προεδρία που θα ασκήσει η Κύπρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026, ο στόχος αυτός θα αποτελέσει μέρος των προτεραιοτήτων της.

Απαντώντας σε θέσεις που κυριάρχησαν αρχικώς στη συζήτηση, οδηγώντας την σε μονοθεματική προσέγγιση, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα τόνισε την ανάγκη η περιοχή να προσεγγίζεται σε μια πολυδιάστατη βάση. Επεσήμανε την ανάγκη οικοδόμησης μιας θετικής και αμοιβαία επωφελούς ατζέντας, με διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για επίτευξη στόχων. Με πολυεπίπεδη προσέγγιση και όχι μονοθεματική.

Πέραν των μείζονων ζητημάτων της ασφάλειας, τα οποία αντικρίζονται από όλους με ιδιαίτερη προσοχή, η Υφυπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν ζητήματα που επηρεάζουν και αφορούν όλους, όπως η κλιματική αλλαγή, η καινοτομία, η συνεργασία σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι επαφές μεταξύ των πολιτών και η συνεργασία σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του μεταναστευτικού προβλήματος και του φαινομένου του εξτρεμισμού στην Ευρώπη, και επεσήμανε την ανάγκη όπως η ΕΕ επενδύσει στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων, να αφουγκραστεί και να κατανοήσει τα δεδομένα και δυναμική στην περιοχή, διαφορετικά δεν θα υπάρξει αποτελεσματική και βιώσιμη λύση σε αυτά τα φαινόμενα.

Επεσήμανε, ταυτοχρόνως, πως οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι, πολύτιμοι εταίροι.

Πηγή: ΡΙΚ

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτωβρίου 2024 - 16:03

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ιράν: Εξαιρετικά απίθανη μια ισραηλινή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις
19:58
Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
18:51
Εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας η Μαρινέλλα
18:49
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
18:00
Θετικό βήμα χαρακτηρίζει το Κίνημα Οικολόγων την πραγματοποίηση του δείπνου
17:44
ΔΗΚΟ: Υστερα από 7 χρόνια στασιμότητας έγινε κατορθωτή η αρχή μιας διαδικασίας στο Κυπριακό
17:42
ΕΔΕΚ: Το δείπνο της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία
17:40
ΕΛΑΜ: Οι εξελίξεις δεν θα οδηγήσουν στη διασφάλιση των συμφερόντων του Κυπριακού Ελληνισμού
17:38
Στήριξη ΔΗΠΑ στους χειρισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό
17:36
Θετικό βήμα χαρακτηρίζει ο ΔΗΣΥ το αποτέλεσμα της τριμερούς
17:32
Ζελένσκι: Καμία παραχώρηση εδάφων στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος
17:29
Εθνικό συμβούλιο την Τρίτη για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης
17:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.