Τοποθετήσεις Εκπροσώπου και κομμάτων μετά τη συνεδρία του Εθνικού

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσέρχεται ενισχυμένος στο άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης στις 15 Οκτωβρίου, αφού αναγνωρίζεται το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσέρχεται με εποικοδομητική διάθεση με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, και άλλη πλευρά, να προσέρχεται με την ίδια εποικοδομητική διάθεση.

Ερωτηθείς αν η πλευράς μας έχει διασφαλίσει ότι αυτή η συνάντηση θα μείνει εντός του πλαισίου, ο Εκπρόσωπος, είπε ότι οι όροι εντολής αυτού που την συγκαλεί απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία με σαφήνεια και κάθε φορά επαναλαμβάνουν το συμφωνημένο πλαίσιο. Προσήλωση, πρόσθεσε ο κύριος Λετυμπιώτης, την οποία επανέλαβαν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο γεύμα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην περιοχή ο κύριος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναγνωρίζεται διεθνώς.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ως πυλώνας ασφάλειας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά την ανθρωπιστική πτυχή της κρίσης με την ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου έκανε λόγο για μια σημαντική πρόσκληση και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σωστά την έχει αποδεκτεί.

Η κυρία Δημητρίου εξέφρασε πλήρη στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη και υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ψευδαισθήσεις, γνωρίζοντας την στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό πρόβλημα.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε την ανάγκη η Ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμείνει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντάνα και στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Επισήμανε παράλληλα πως τα ζητήματα της διακυβέρνησης, η πολιτική ισότητα και τα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες, πρέπει να γίνει σαφές ότι αποτελούν θέσεις και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Καταλήγοντας η κυρία Δημητρίου, υπέδειξε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής για άλλα πέντε χρόνια για συζήτηση του Κυπριακού.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας και απουσία εξελίξεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συγκάλεσε άτυπη συντάντηση και θα πρέπει σε αυτό το δείπνο, η ελληνοκυπριακή πλευρά να μεταβεί με θετικό και δημιουργικό πνεύμα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Τόνισε ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που θέλει να αποδείξει ότι επιθυμεί τον τερματισμό του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Υπέδειξε επίσης την ανάγκη διαφύλαξης των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί.

Ο κύριος Στεφάνου επισήμανε πως μετά το άτυπο δείπνο, θα γίνει νέα αξιολόγηση των εξελίξεων από το Εθνικό Συμβούλιο.

Από την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας συγκάλεσε συνάντηση, σημαίνει ότι έχει στο μυαλό του και τα επόμενα βήματα, ως εκ τούτου θα πρέπει και εμείς να είμαστε έτοιμοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Στεφάνου.

Σημαντική και θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την επικείμενη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.Και αυτό, πρόσθεσε, καθώς μετά από μια περίοδο στασιμότητας παραγματοποιείται συνάντηση.

Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι η συνάντηση πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο υποδεικνύοντας πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά την αλλαγή της βάσης της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού σε αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά, δηλαδή, στη βάση των δύο κρατών.

Εξέφρασε παράλληλα αισιοδοξία ότι με τη σωστή προετοιμασία, θα καθιερωθεί αποτελεσματική διαδικασία που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Διαφωνία με την συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς στην τριμερή συνάντηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Τόνισε ότι στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και το απαραίτητο κλίμα που θα επιτρέψει την σωστή συζήτηση για επίλυση του κυπριακού. Σημείωσε επίσης ότι στόχοι της Τουρκίας παραμένουν οι ίδιοι, αφού η Αγκυρα θέλει να δικαιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, με απώτερο στόχο την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι το ζητούμενο για το ΕΛΑΜ είναι να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα του κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εισηγήσεις για το πώς θα πρέπει να γίνει η διαχείρισης της συνάντησης, τόσο σε επίπεδο διαδικασίας, αλλά και ουσίας, ώστε να αποφευχθούν οι παγίδες.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιχειρεί είτε να κεφαλαιοποιήσει οφέλη, είτε σε περίπτωση αποτυχίας, να επιμεριστούν και στις δυο πλευρές ισομερώς οι ευθύνες.

Ο κύριος Σιζόπουλος διατύπωσε την πάγια θέση για πρόταξη της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού και της συζήτησης, καταρχήν, των εγγυήσεων, της ασφάλειας και της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της όποιας μορφής λύσης.

Είμαστε σε ένα πολύ λεπτό σημείο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν εκφράζοντας παράλληλα στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας καθώς και οι κινήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς για αναθέρμανση του κλίματος και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κύριος Καρογιάν εξέφρασε την προσδοκία η συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βγάλουν το Κυπριακό από το αδιέξοδο και να το θέσουν στις ράγες μιας διαπραγμάτευσης ώστε να υπάρξει η επανένωση και απελευθέρωση του τόπου.

Την ελπίδα ότι το άτυπο δείπνο Γκουτέρες - Χριστοδουλίδη - Τατάρ της 15ης Οκτωβρίου θα είναι χρήσιμο, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των Οικολόγων Κυριάκος Τσιμίλλης.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν αρκεί να μην γίνει αναφορά στα δύο κράτη, αφού όπως ανέφερε, είναι πολλά αυτά που πρέπει να διασφαλίζει η λύση του Κυπριακού.

Ο κύριος Τσιμίλλης σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό, να συνέλθει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου 2024 - 17:47

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Οκτωβρίου
Οι επτά πληγές του Ισραήλ -«Όχι σε νέα 7η Οκτωβρίου», λέει ο Νετανιάχου
20:13
Ιδιαίτερα ενισχυμένος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
20:09
Μακρά μάχη φθοράς εναντίον του Ισραήλ, εξαγγέλλει η Χαμάς
19:37
Για μακροχρόνια πολιτική γενοκτονίας, κατοχής και εισβολής κατηγορεί το Ισραηλ ο Ερντογάν
19:04
Συνελήφθη ο 29χρονος για υπόθεση απόπειρας φόνου στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας
18:49
Πρέσβης Ισραήλ αποκλειστικά στο ΡΙΚ: «Αυτή είναι η έννοια και η φρίκη του τρόμου»
18:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024
18:00
Ήρθε η ώρα να σιγήσουν τα όπλα, διαμηνύει ο Αντόνιο Γκουτέρες
17:37
Ένας χρόνος μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και η Μέση Ανατολή φλέγεται...
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 7/10/24
16:49
Μπορέλ: Πολιτική λύση θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια στο λαό του Ισραήλ και της Παλαιστίνης
16:32
Συμφωνία για συλλογικές συμβάσεις στην υγεία -Αναστέλλονται μέτρα
16:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.