Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μέρος της λύσης για την κλιματική κρίση οι αρχιτέκτονες

Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί περιβάλλοντος μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης για την κλιματική κρίση με τα έργα και τους σχεδιασμούς τους, δήλωσε το Σάββατο η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, σε χαιρετισμό της στην 34η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Η κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι αν και Επίτροπος Περιβάλλοντος, διατηρεί την ταυτότητά της ως αρχιτέκτονας και μηχανικός περιβάλλοντος, λέγοντας ότι «τα έργα μας διαμορφώνουν τον χώρο στον οποίο ζούμε, τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, κινούμαστε, επηρεάζουν απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με το περιβάλλον γύρω μας. Ο ρόλος, λοιπόν, της αρχιτεκτονικής είναι πρωταγωνιστικός», επεσήμανε.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η κλιματική κρίση αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους αρχιτέκτονες και για τους μηχανικούς περιβάλλοντος προσθέτοντας ότι «μπορεί να μην είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά σίγουρα μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης με τα έργα και τους σχεδιασμούς μας».

Η κ. Θεοδοσίου είπε ακόμη ότι η πράσινη/βιώσιμη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, η ανάγκη για τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η προστασία και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς (κτιστής και άυλης), η αποφυγή της σφράγισης της γης, η φυσική ανάπλαση του τοπίου, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και η χρήση αειφόρων υλικών, μαζί με σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες αλλά και η φυσική δόμηση, χρειάζεται να καταστούν προτεραιότητές μας με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των σχεδιασμών μας.

Ωστόσο, συνέχισε, η βιώσιμη αρχιτεκτονική υπερβαίνει την τεχνική διάσταση, και ενσωματώνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο την περιβαλλοντική ευαισθησία και κουλτούρα αλλά και έναν κοινωνικό ρόλο.

Εξήγησε ότι κάθε βιώσιμο αρχιτεκτονικό έργο καλείται να αποτελέσει αντικείμενο μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης, που καθιστά κάθε τεχνική επιλογή μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για ενεργή κοινωνική συμμετοχή και περιβαλλοντική ευθύνη.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι η όλη φιλοσοφία της βιώσιμης αρχιτεκτονικής δεν περιορίζεται στην κατασκευή οικοδομών με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα αλλά, παράλληλα, διαμορφώνει και παρουσιάζει έμπρακτα έναν τρόπο ζωής και στάσης κατά της κλιματικής κρίσης.

Δήλωσε ακόμη ότι από τη θέση της, ως Επίτροπος Περιβάλλοντος, προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου καθώς και με το ΕΤΕΚ, και στις παρεμβάσεις τους που, όπως είπε, διαχρονικά έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να καθοριστούν πολιτικές αποφάσεις και να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα που άπτονται του τομέα της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουαρίου 2024 - 13:54

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Φεβρουαρίου
Κίνα: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 44 τραυματίες από πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών
07:52
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Καναδάς
07:06
Ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία προτίθεται να οργανώσει η Ελβετία
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Σαββάτο 24 Φεβρουαρίου 2024
07:03
Χαμάς: Το σχέδιο του Νετανιάχου για τη Γάζα δεν θα επιτύχει
06:36
Σεμπάστιαν Κουρτς: Ένοχος για ψευδή κατάθεση ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας
06:32
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
06:14
Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού
06:03
Συμβολική επίσκεψη Ούρσουλας στο Κίεβο δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή
05:57
Κόλιν Στιούαρτ: Υπάρχει ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία ωστόσο φθίνει
05:56
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 24.2.24
05:41
23 Φεβρουαρίου
Κάτω του 50% η πληρότητα των φραγμάτων για τον Φεβρουάριο
21:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.