Γεραπετρίτης - Ουάσινγκτον: Η Ελλάδα "παροτρύνει" την επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP

Η Ελλάδα "παροτρύνει" την επανεκκίνηση των συνομιλιών για επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε από την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών που άρχισε χθες, ο κύριος Γεραπετρίτης χαιρέτισε το διορισμό προσωπικής απεσταλμένης για το Κυπριακό, από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας.

Δήλωσε, επίσης, πως η επικείμενη απόκτηση έως και σαράντα μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αναδεικνύει την εξαιρετική αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

"Τολμώ να πω ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας", σημείωσε ο κύριος Γεραπετρίτης.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, ο κύριος Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα - χάρη στις σχέσεις της τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες - εργάζεται εποικοδομητικά, ούτως ώστε να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη.

Από πλευράς του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζονται για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Υπογράμμισε πως οι δύο χώρες, "στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπίζονται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζουν τρομοκράτες και παρέχουν σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, ανταποκρινόμενοι σε φυσικές καταστροφές".

Σημείωσε δε, πως στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στην Ελλάδα τα Αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.

Κατά την έναρξη του πέμπτου στρατηγικού διαλόγου Αθήνας-Ουάσινγκτον, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν και την προσχώρηση της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας "'Άρτεμις".

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΕΡΤ

ΠΑΣ /ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουαρίου 2024 - 12:02

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιουλίου
Αποχωρούν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής
22:32
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
22:29
Δεξίωση Εμανουέλ Μακρόν σε ηγέτες -Παρόντες Νίκος Χριστοδουλίδης -Κυριάκος Μητσοτάκης
22:01
Όλα τα φώτα στραμμένα στην Πόλη του Φωτός... -Φαντασμαγορική τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων
20:37
"Ελεύθερη για μια ζωή..." -Στο φυσικό της περιβάλλον και πάλι η... χελώνα Λούση
20:04
Ικανοποιημένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης από έκθεση Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
18:46
Τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά στη Μοσφιλωτή -Επιχείρησαν 19 άτομα με 7 οχήματα
18:41
Τουρκία: Νέες έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο
17:48
Παρίσι 2024: Δολιοφθορές και απειλή για βόμβα λίγο πριν από την Τελετή Έναρξης
16:05
Υπομονή για όσους θα διακινηθούν στον αυτοκινητόδρομο το Σ/Κ- Διήμερα έργα...
15:55
Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας
15:42
ΕΕ: Οι έρευνες για το Βασιλικό άρχισαν τον Μάρτιο -Έλεγχος για πιθανά ποινικά αδικήματα
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.