Πρόεδρος της Γερμανίας: Στήριξη του Βερολίνου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού προέδρου στην Κύπρο από εγκαθιδρύσεως διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, "συνιστά σαφή αναγνώριση ενός σημαντικού και αξιόπιστου εταίρου". Αυτό υπογραμμίζουν πηγές της Γερμανικής Προεδρίας, με αφορμή την τριήμερη παρουσία του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο νησί.

Ο Γερμανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Κύπρο απόψε, μεταφέροντας σαφές μήνυμα ως προς τη στήριξη του Βερολίνου στα εποικοδομητικά βήματα, τα οποία έχουν ως στόχο την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό. Ένα τέτοιο βήματα - σημειώνουν οι ίδιες πηγές - είναι και ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Το Βερολίνο εκφράζει μάλιστα την ελπίδα, ότι θα υπάρξουν και άλλα βήματα, τα οποία θα αναζωογονήσουν την προσπάθεια επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου για επίλυση του Προβλήματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Γερμανία αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία και στηρίζει με συγκεκριμένες πρακτικές ενέργειες τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, όπως για παράδειγμα, με τη συμμετοχή - για πρώτη φορά - πενήντα αστυνομικών της, στην αποστολή της Ουνφικύπ.

Κατά την παρουσία του Γερμανού προέδρου στην Κύπρο θα τεθούν επί τάπητος και άλλα ζητήματα, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή, με το Βερολίνο να εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από τη στάση της Λευκωσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το επίσημο πρόγραμμα του Γερμανού προέδρου αρχίζει αύριο το πρωί, με τη μετάβασή του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθούν σύντομες τελετές παρασημοφόρησης.

Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γερμανό ομόλογό του και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ακολούθως, Νίκος Χριστοδουλίδης και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα προβούν σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.

Εν συνεχεία, θα μεταβούν στο Δημαρχείο Λευκωσίας και θα επισκεφθούν την παλιά πόλη, κινούμενοι κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

Το απόγευμα, ο Γερμανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Δέα και θα έχει σύντομη συνάντηση με ειρηνευτές.

Θα επισκεφθεί, επίσης, το "Σπίτι της Ευρώπης" και το Ινστιτούτο "Γκαίτε", ενώ θα έχει συνάντηση και με την πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Το βράδυ, ο κύριος Στάινμαϊερ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο θα παραθέσει προς τιμή του, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Την Τρίτη, ο Γερμανός πρόεδρος θα επισκεφτεί - μεταξύ άλλων - το κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Κοφίνου, όπου θα τύχει ενημέρωσης από τον υπουργό Εσωτερικών.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουαρίου 2024 - 15:58

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιουλίου
Αποχωρούν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής
22:32
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
22:29
Δεξίωση Εμανουέλ Μακρόν σε ηγέτες -Παρόντες Νίκος Χριστοδουλίδης -Κυριάκος Μητσοτάκης
22:01
Όλα τα φώτα στραμμένα στην Πόλη του Φωτός... -Φαντασμαγορική τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων
20:37
"Ελεύθερη για μια ζωή..." -Στο φυσικό της περιβάλλον και πάλι η... χελώνα Λούση
20:04
Ικανοποιημένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης από έκθεση Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
18:46
Τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά στη Μοσφιλωτή -Επιχείρησαν 19 άτομα με 7 οχήματα
18:41
Τουρκία: Νέες έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο
17:48
Παρίσι 2024: Δολιοφθορές και απειλή για βόμβα λίγο πριν από την Τελετή Έναρξης
16:05
Υπομονή για όσους θα διακινηθούν στον αυτοκινητόδρομο το Σ/Κ- Διήμερα έργα...
15:55
Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας
15:42
ΕΕ: Οι έρευνες για το Βασιλικό άρχισαν τον Μάρτιο -Έλεγχος για πιθανά ποινικά αδικήματα
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.