Το σχέδιο Ρουάντα παραβιάζει διεθνές δίκαιο λένε Βρετανοί βουλευτές

Photo by Niklas HALLE'N / AFP

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για αποστολή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων απευθείας στη Ρουάντα για να υποβάλλουν εκεί αίτηση ασύλου είναι «θεμελιωδώς ασύμβατο» με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση.

Οι βουλευτές και τα μέλη της Βουλής των Λόρδων που απαρτίζουν τη μικτή επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέβησαν στην παραπάνω εκτίμηση-κόλαφο για το νομοσχέδιο ενώ αυτό προωθείται από την κυβέρνηση Σούνακ.

Το νομοσχέδιο αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβερνητικής μεταναστευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της δέσμευσης του Βρετανού πρωθυπουργού «να σταματήσει τις λέμβους» που διασχίζουν τη Μάγχη.

Το νομοσχέδιο, που έχει σταλεί προς εξέταση αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Λόρδων, ορίζει με τρόπο δεσμευτικό ακόμα και για τα δικαστήρια πως η Ρουάντα είναι ασφαλής τρίτη χώρα για την απέλαση μεταναστών που δεν έχουν φτάσει στο βρετανικό έδαφος μέσω νομίμων οδών.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάμπτονται οι ανησυχίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έχει κρίνει το αφρικανικό κράτος «μη ασφαλή τρίτη χώρα», παγώνοντας έτσι την εφαρμογή του σχεδίου.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι δεν είναι σαφές κατά πόσο μπορεί όντως να υπάρξει εγγύηση ότι η Ρουάντα δε θα απελάσει αιτούντες άσυλο σε μη ασφαλείς χώρες, όπως υποστηρίζει ότι ισχύει η βρετανική κυβέρνηση.

Πηγή: ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουαρίου 2024 - 12:04

Τελευταιες Ειδησεις

24 Φεβρουαρίου
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Καναδάς
07:06
Ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία προτίθεται να οργανώσει η Ελβετία
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Σαββάτο 24 Φεβρουαρίου 2024
07:03
Χαμάς: Το σχέδιο του Νετανιάχου για τη Γάζα δεν θα επιτύχει
06:36
Σεμπάστιαν Κουρτς: Ένοχος για ψευδή κατάθεση ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας
06:32
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
06:14
Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού
06:03
Συμβολική επίσκεψη Ούρσουλας στο Κίεβο δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή
05:57
Κόλιν Στιούαρτ: Υπάρχει ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία ωστόσο φθίνει
05:56
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 24.2.24
05:41
23 Φεβρουαρίου
Κάτω του 50% η πληρότητα των φραγμάτων για τον Φεβρουάριο
21:45
Ήττα για την Εθνική Κύπρου στο μπάσκετ από τη Βοσνία
21:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.