Ματαρέλα: Η επίλυση του Κυπριακού έχει θεμελιώδη σημασία

Φωτογραφία - Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Η επίλυση του Κυπριακού έχει θεμελιώδη σημασία όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ισορροπία στην Μεσόγειο, ανέφερε ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά το πέρας των συνομιλιών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κύριος Ματαρέλα είπε πως η Ιταλία υποστηρίζει μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, στην βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ιταλός πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη νύξη στο μεταναστευτικό, αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την δυνατότητα να μετατρέψει την εκμετάλλευση των μεταναστών και το δουλεμπόριο, σε συντεταγμένες αφίξεις στην Ευρώπη, στην βάση των αναγκών που έχουν τα κράτη της Ένωσης.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αναφορές στο Κυπριακό επανέλαβε την ετοιμότητά του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού, στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Είπε ότι με τον κύριο Ματαρέλα είχαν παραγωγικές συζητήσεις σε τομείς όπως: η ενέργεια - με την δραστηριοποίηση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ - η άμυνα, η ασφάλεια και ο πολιτισμός. Σχετικά με την άμυνα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις κοινές ασκήσεις και την κοινή εκπαίδευση, με την συμμετοχή και άλλων μεσογειακών κρατών.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις δύο χώρες, και αναφέρθηκε στην ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΣ /ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου 2024 - 08:53

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.