Fitch: Ακόμα 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό από άλμα κόστους ναυτιλίας

Το άλμα στο κόστος ναυτιλίας θα μπορούσε να προσθέσει σχεδόν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στον πυρήνα του πληθωρισμού, τονίζει ο Fitch Ratings στο τελευταίο του Economics Dashboard.

Ο Fitch αναφέρει ότι η πρόσφατη έντονη άνοδος στο κόστος ναυτιλίας είναι πιθανό να έχει μικρότερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, από την εκτίναξη του κόστους των εμπορευματικών μεταφορών το 2021, αλλά θα εντείνει τις προκλήσεις για τους Κεντρικούς τραπεζίτες στην ολοκλήρωση του "δύσκολου τελευταίου μιλίου" για μείωση του πληθωρισμού.

«Οι προοπτικές για το κόστος ναυτιλίας είναι αβέβαιες, αλλά ένα εύλογο σενάριο είναι ότι θα παραμείνει υψηλό για αρκετά τρίμηνα», τονίζει ο Fitch.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει επίσης ότι η εκτίναξη του κόστους των εμπορευματικών μεταφορών το 2021 οδήγησε σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ να κάνουν λόγο για αντίκτυπο περίπου 1,5 - 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, προσθέτει, η σημερινή αύξηση του πληθωρισμού από το κόστος ναυτιλίας είναι μικρότερη και το οικονομικό σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό από το 2021, όταν η ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκε κατακόρυφα και ο τομέας της μεταποίησης γνώρισε άνθηση, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων.

Επίσης, σήμερα οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι πλέον προβληματικές και η κατανάλωση αγαθών αυξάνεται μέτρια.

Σύμφωνα με τον Fitch, το κόστος ναυτιλίας έχει αυξηθεί πέραν του 150% από τον Δεκέμβριο του 2023 ως αποτέλεσμα των διαταραχών στη θαλάσσια περιοχή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Προσθέτει ότι οι αυξήσεις αυτές είναι πιθανό να διαφανούν στην αύξηση των τιμών των εισαγωγών στους επόμενους μήνες, ενώ οι μεγαλύτεροι χρόνοι μεταφοράς των προϊόντων θα μειώσουν τις προμήθειες καταναλωτικών αγαθών.

Ο Fitch αναφέρει σε σχέση με τη μετακύλιση του κόστους μεταφορών στον ΔΤΚ τα μοντέλα του δείχνουν ότι οι αυξήσεις σε αυτό αντανακλώνται γρήγορα στις τιμές των εισαγωγών μετά από ένα μέχρι δύο μήνες, αλλά μόνο μετά την πάροδο οκτώ μέχρι δέκα μηνών στον ΔΤΚ.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου 2024 - 10:39

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Tετάρτη 17 Απριλίου 2024
22:04
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:10
Διχασμένη η Ισραηλινή κοινωνία – Αντίθετη η πλειοψηφία των πολιτών στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει και δεύτερος πόλεμος
18:45
Τα ζητήματα μετανάστευσης και τη στήριξη της οικονομίας θεωρούν ως πιο σημαντικά ενόψει των ευρωεκλογών οι Κύπριοι
18:09
"Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή προς το παρόν δεν έδειξαν να έχουν κάποιες επιπτώσεις στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο"
18:06
Αποφυγή έκθεσης στη σκόνη συστήνουν οι πνευμονολόγοι ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες
17:29
Ικανοποίηση υπουργείου Οικονομικών για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία
17:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.