Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα

Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, μια πολύ σημαντική ημέρα η οποία είναι αφιερωμένη στην σύγχρονη γυναίκα που οι απαιτήσεις της ζωής την αναγκάζουν να αναλαμβάνει πολλαπλούς ρόλους και πολλές ευθύνες.

Η ημέρα αυτή άρχισε να γιορτάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έκαναν οι γυναίκες εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1857.

Οι Αμερικανίδες διαμαρτύρονταν τότε για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στα εργοστάσια, για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας που είχαν, για τους πολύ χαμηλούς μισθούς.

Χρειάστηκε, ωστόσο, να περάσουν πάνω από 50 χρόνια για να γιορταστεί για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου 1909.

"Έγιναν σημαντικά βήματα και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να απαλειφθεί κάθε ανισότητα που υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων", αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, σε μήνυμα για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Υπογραμμίζει ότι μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, με ορίζοντα υλοποίησης το 2026, η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να ενσωματώσει τη διάσταση του φύλου σε κάθε τομέα της καθημερινότητας.

Η κυρία Χριστοδούλου τονίζει ότι ο αγώνας για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων είναι συνεχής και δεν θα σταματήσει, μέχρις ότου το κάθε κορίτσι και η κάθε γυναίκα αποκτήσει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα.

Στην Κύπρο, κόμματα, οργανώσεις και Συντεχνίες εξέδωσαν ανακοινώσεις.

Η ΣΕΚ αναφέρει σε διακήρυξή της ότι θα συνεχίσει να στοχεύει στον τερματισμό της έμφυλης βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού, στην καταπολέμηση των στερεοτύπων, στη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων, ομοίως και του συνταξιοδοτικού χάσματος.

Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση πολιτικών και δράσεων για τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας μέσα από την ενεργότερη συμμετοχή της γυναίκας στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να αξιοποιούν τις ευκαιρίες ανέλιξης τους, χωρίς εμπόδια και διλήμματα.

Οι γυναίκες της Κύπρου αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με ανισότητες και διακρίσεις οι οποίες έχουν τη ρίζα τους σε αναχρονιστικές σεξιστικές αντιλήψεις. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν συρρικνώσει το κοινωνικό κράτος και έχουν σπρώξει χιλιάδες γυναίκες στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλες τις γυναίκες που βιώνουν τον πόλεμο, θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα και οδηγούνται στον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Ιδιαίτερο μήνυμα απευθύνει στις γυναίκες της Παλαιστίνης που για πέντε μήνες τώρα ζουν την φρίκη μιας ασταμάτητης γενοκτονίας από το Ισραήλ, με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί άπραγη στο έγκλημα που διαπράττεται καθημερινά σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Είμαστε ακόμα μακριά από την πραγματική ισότητα, παρά την πρόοδο και γι’ αυτό η ΕΔΕΚ, δεν θα σταματήσει τον αγώνα σε θεσμικό επίπεδο, για να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία αναφέρει μεταξύ άλλων, ανακοίνωση του κόμματος.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο γίνονται σημαντικές προσπάθειες για βελτίωση των ανισοτήτων εντούτοις ακόμη ο δρόμος είναι μακρής.

Η ΠΟΓΟ επικαλείται την ετήσια έκθεση του για το έμφυλο χάσμα για το έτος 2023 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για να υπενθυμίσει ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 106η θέση από τις 146 χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, 13 θέσεις πιο κάτω από πέρσι. Την ίδια ώρα στην εν λόγω έκθεση η Κύπρος καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημαντικότερη οπισθοχώρηση καταγράφεται στον πυλώνα της πολιτικής ενδυνάμωσης όπου η Κύπρος από την 101η που ήταν πέρσι φέτος βρίσκεται στην 117η θέση, κυρίως λόγω της μείωσης των γυναικών στο Κυπριακό Κοινοβούλιο καταγγέλλει η ΠΟΓΟ.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΚΩΣ /ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Μαρτίου 2024 - 14:25

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Επίκεντρο διεργασιών για το Κυπριακό η Νέα Υόρκη
21:08
Αντόνιο Γκουτέρες: O Λίβανος θα μετατραπεί σε μία άλλη Γάζα
20:19
Κρίσιμες εκλογές στο Βρανδεμβούργο της Γερμανίας
19:46
Κατηγορήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι οι 10 συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Άλφαμεγα
19:20
Ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου
19:19
Ανοικτή μάχη ξεκαθαρίσματος λογαριασμών δηλώνει η Χεζμπολά
18:21
Έντονη ανησυχία ΕΕ για κλιμάκωση στο Λίβανο
18:19
Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΑΚΕΛ κατά της διαφθοράς
17:37
Εγκληματική η ισραηλινή έφοδος λέει το Al Jazeera
17:35
Διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε Λεμεσό και Λάρνακα
17:28
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 22/09/24
16:27
Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
15:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.