Πρόεδρος: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για απελευθέρωση της Κύπρου

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και θα αξιοποιήσει την όποια ελπίδα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για απελευθέρωση και επίλυση του Κυπριακού, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του στον εορτασμό της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία», είπε ότι με τη στήριξη της Ελλάδας, η Κύπρος αξιοποιεί τις συνέργειες με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με τρίτες χώρες, ώστε να πετύχει τον στόχο της.

"Οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν οι οδοδείκτες της πορείας μας για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων, με κορυφαία προτεραιότητα την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την επέτειο έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ τίμησαν και φέτος με ανακοινώσεις και γραπτές δηλώσεις τα πολιτικά κόμματα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι τιμά τον αγώνα της ΕΟΚΑ ως ένα από τα σπουδαιότερα σημεία αναφοράς της Κύπρου. Σημειώνει ότι αποτελεί για όλους ευθύνη και καθήκον να μεταδοθούν οι αξίες του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα στις επόμενες γενιές, ως απόδειξη του τι μπορούμε να καταφέρουμε μέσα από την ενότητα και την πίστη προς επίτευξη του κοινού σκοπού που είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ τιμά την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των παιδιών που αγωνίστηκαν ενάντια στον βρετανικό αποικιοκρατικό ζυγό και σημειώνει ότι θα πρέπει να αποτελεί πηγή για διδάγματα το γεγονός ότι ο ένοπλος αγώνας του 55-59 δεν οδήγησε στην επίτευξη του στόχου του. Η ενότητα του λαού στη βάση αρχών και στόχων, προσθέτει, η ορθή επιλογή στρατηγικής και τακτικής συνιστά πολύτιμη πυξίδα για τον σημερινό αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού.

Σε ανακοίνωση το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι τιμά τους αγωνιστές και τις θυσίες των ηρώων από τις οποίες αντλείται δύναμη και κουράγιο σε μια χρονική συγκυρία που η Κύπρος δοκιμάζεται καθημερινά από τις επιθετικές βλέψεις της κατοχικής Τουρκίας. Και προσθέτει ότι ανανεώνει σήμερα την ιστορική μνήμη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα δίδοντας όρκο διεκδικητικότητας, αντίστασης και αγωνιστικότητας για συνέχιση του αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Το ΕΛΑΜ δια στόματος του προέδρου του, επισημαίνει ότι το μήνυμα των αγωνιστών παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ τονίζει ότι η πρώτη Απριλίου είναι ημέρα θαυμασμού και ευγνωμοσύνης για τους αγωνιστές και ότι η δικαίωση των θυσιών τους θα επέλθει όταν επιτευχθεί δημοκρατική, ευρωπαϊκή, βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα απαλλάσσει το νησί από την κατοχή.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, σε γραπτή δήλωση υπογραμμίζει ότι τα διδάγματα του απελευθερωτικού αγώνα θα πρέπει να μας καθοδηγούν στον σύγχρονο αγώνα της ιστορίας της Κύπρου απέναντι στις επιβουλές της Τουρκίας.

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι ο αγώνας του 55-59 πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο για τον αγώνα της διασφάλισης των δικαίων του κυπριακού λαού.

Ν.Π.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Απριλίου 2024 - 21:57

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Απριλίου
Θλίψη για το θάνατο της Ελένης Νικήτα εκφράζει το υφυπουργείο Πολιτισμού
08:42
Οργή Ισραήλ για την συνάντηση Ερντογάν - Χανίγια
06:34
Χαιρέτισε την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ ο Νετανιάχου
06:09
Ικανοποίηση ΕΕ για την νέα οικονομική στήριξη της Ουκρανίας από ΗΠΑ
06:06
" Πυρά" Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά του Γενικού Ελεγκτή
05:57
Ζελένσκι: Ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας
05:53
Εντονη αντίδραση Ρωσίας για την αμερικανική βοήθεια προς Ουκρανία- Ισραήλ
05:37
Ποδόσφαιρο: Καθοριστικοί αγώνες για τη μάχη του τίτλου
05:32
Νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ
05:28
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 21/4/24
05:22
20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
21:50
ΗΠΑ: Ενέκρινε πακέτο βοήθειας δισεκατομμυρίων σε Ουκρανία και Ισραήλ
21:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.