Έκκληση προς Μπάιντεν από τη σύζυγο Ασάνζ να σταματήσει η δίωξη

Photo by Daniel LEAL / AFP

Η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «να κάνει το σωστό» και να άρει τις κατηγορίες κατά του ιδρυτή των Wikileaks.

Η έκκλησή της έρχεται μετά από τη δήλωση Μπάιντεν πως οι ΗΠΑ «εξετάζουν» μια τέτοια πιθανότητα. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του Άντονι Αλμπανέζε, πρωθυπουργού της Αυστραλίας από όπου κατάγεται ο κ. Ασάνζ.

Οι συνήγοροι του 52χρονου Ασάνζ έκαναν λόγο για «ενθαρρυντικά» σχόλια.

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη φυλάκισή του στο Λονδίνο, μετά από πολυετή ασυλία στο κτίριο που στεγάζει την πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης εκκρεμεί αίτημα δικαιώματος έφεσης από τον κ. Ασάνζ έναντι της απόφασης να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Εκεί αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία απόκτησης και δημοσιοποίησης πληροφοριών εθνικής ασφαλείας, μετά από τη δημοσίευση εγγράφων για τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου έχει αποφανθεί πως οι ΗΠΑ πρέπει να διαβεβαιώσουν ότι σε περίπτωση έκδοσης θα γίνει σεβαστή η ελευθερία του λόγου του κ. Ασάνζ, δεν θα υπάρξουν διακρίσεις σε βάρος του κατά τη διάρκεια της δίκης του λόγω της εθνικότητάς του και σε περίπτωση καταδίκης του δε θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

Η οριστική ετυμηγορία περί άδειας άσκησης έφεσης θα ανακοινωθεί στις 20 Μαΐου.

Όπως έχουν πει οι συνήγοροι και η οικογένεια του Τζούλιαν Ασάνζ, σε περίπτωση που δεν σταθεί δυνατή η υποβολή έφεσης στη Βρετανία, θα στραφούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απριλίου 2024 - 15:32

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
22:00
Επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο εξαπέλυσαν οι Χούθι
21:29
Παύση κάθε δίωξης των μοναχών της Μονής Αββακούμ ζητούν οι δικηγόροι τους
20:20
Κοινή ασπίδα για την αεράμυνα της Ευρώπης ζητούν Μητσοτάκης και Τουσκ
20:11
Αντίθετη με τον όρο για το Κυπριακό, η πρόοδος ευρωτουρκικών σχέσεων
18:53
Πρόσφορο το έδαφος για πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων
18:20
Δεσμεύτηκε για ταχύτερη εξέταση της υπόθεσης Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου
17:58
Αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση σχέσεων εξέφρασαν Χριστοδουλίδης-Ντούντα
16:23
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/05/24
16:18
Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους
15:58
Προβληματισμός στο Μαξίμου για το αίτημα εντάλματος σύλληψης Νετανιάχου
15:48
Σε επ’ αόριστον αποχή από την υπηρεσία on call οι λειτουργοί των Κοινωνικών Υπηρεσιών
15:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.