Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"

Ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων" για τις ξένες διπλωματικές αποστολές, με κύριους προσκεκλημένους τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών που εδρεύουν στην Κύπρο. Η προβολή έγινε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία. Στόχος η ενημέρωση και κινητοποίηση για το σοβαρό ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Πίεση προς την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων ζήτησε ο Κ. Μαυρίδης


Έκκληση στους Πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία ώστε ν’ ανοίξει τα αρχεία του στρατού και να επιτρέψει τις έρευνες και εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, για την ανεύρεση αγνοουμένων, απηύθυναν ο Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης και οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «Προσκλητήριο αγνοουμένων», Κωνσταντίνος Πατσαλλίδης και Γιώργος Αβραάμ.

Προβολή Ντοκιμαντέρ Γιώργος Αβραάμ 234235423423423.jpg

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Σπίτι της Ευρώπης χθες, Πέμπτη 18/4/24 με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο Κώστας Μαυρίδης, με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η εκδήλωση καθώς η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στήριξε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, διαμήνυσε στους παρευρισκόμενους Πρέσβεις και εκπροσώπους ευρωπαϊκών διπλωματικών αποστολών πως το σημαντικό είναι η συλλογή πληροφοριών για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και σε αυτό ρόλο – κλειδί έχει η Άγκυρα.

Ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε την σημασία της οικονομικής στήριξης της ΕΕ προς την ΔΕΑ, λέγοντας όμως ότι «το ζήτημα δεν πλέον οικονομικό. Το θέμα είναι να πιεσθεί η Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της και τις στρατιωτικές ζώνες (στα κατεχόμενα)».

Υπάρχουν, είπε, πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό ίσως και εκατοντάδων αγνοουμένων και αυτό θα βοηθούσε τους συγγενείς τους να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον πόνο αλλά και το κενό που νιώθουν όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής έκανε ειδική αναφορά στην ειδική εισηγήτρια που διόρισε την περασμένη χρονιά το ΕΚ για το θέμα των αγνοουμένων, Ιζαμπέλ Σάντος, Ευρωβουλεύτρια από την Πορτογαλία που επίσης ανήκε στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Είναι μια ανοικτή πληγή και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής και δεν θα μπορεί να υπάρξει πραγματική συμφιλίωση η ειρήνη στο μέλλον, εάν δεν υπάρξει μια διευθέτηση του ζητήματος των αγνοουμένων, δήλωσε στην παρέμβασή της κατά την συζήτηση μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέ Καταλάνο, Η Γαλλίδα Πρέσβειρα σημείωσε ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ συμβάλλουν οικονομικά στο έργο της ΔΕΑ και πως το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα πού δραματικό ζήτημα.

Η κ. Κατανάλο ρώτησε εάν υπήρξε συνέχεια, αντίδραση στην έκθεση που ετοίμασε η Ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας, εισηγήτρια του θέματος στο ΕΚ, εάν υπήρξε συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ ή η κ. Σάντος ήρθε σε επαφή με κάποιους Τούρκους αξιωματούχους.

Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι το ΕΚ έχει πολύ ξεκάθαρη θέση στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου και γι’ αυτό διόρισε ειδική εισηγήτρια.

Η κ. Σάντος μόλις διορίστηκε επισκέφθηκε την Κύπρο δύο φορές το τελευταίο εξάμηνο του 2023, ανέφερε, αλλά η έκθεση δεν πρόλαβε να παρουσιαστεί σε ολομέλεια του σώματος και να συζητηθεί αλλά παρουσιάστηκε στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εξήγησε επίσης ότι με την νέα χρονιά, το 2024, άρχισε η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των Ευρωεκλογών κι εξέφρασε την ελπίδα ότι με την εκλογή του νέου σώματος, το ΕΚ θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό.

Ντοκιμαντέρ Γιώργος Αβραάμ Κωνστνατίνος Πατσαλίδης.jpg

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πατσαλλίδης δήλωσε ότι κατέγραψαν την πραγματικότητα, το τι συμβαίνει στην Κύπρο, ώστε ο κόσμος να μάθει το πρόβλημα τη Κύπρου που είναι η τουρκική εισβολή και κατοχή εδώ και 50 χρόνια.

Είναι σημαντικό, σημείωσε, να μάθουν επιτέλους οι οικογένειες των αγνοουμένων τι απέγιναν οι δικοί τους

. «Έχουν δικαίωμα στην γνώση». Και σε αυτό μπορεί, είπε, να βοηθήσει η ΕΕ και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους διπλωμάτες να «σπρώξετε την Τουρκία ν’ ανοίξει τα αρχεία και να μάθουν οι οικογένειες τι έγιναν τ’ αγαπημένα τους πρόσωπα».

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αβραάμ εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα οικουμενικό, διεθνές πρόβλημα και «πρέπει να κάνουμε κάτι».

Δεν υπάρχει οικογένεια στην Κύπρο, πρόσθεσε, που δεν έχει κάποιο πρόσωπο που ν’ αγνοείται.

Η Τουρκία, συνέχισε, έχει τις απαντήσεις στο τί απέγιναν οι αγνοούμενοι και πρέπει να εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων, Ε/κ και Τ/κ. «Ακόμα και τώρα, 50 χρόνια μετά, πρέπει να πιέσουμε τα πράγματα, ώστε να βρούμε όσους περισσότερους μπορούμε».

Πολλοί μάρτυρες έχουν φύγει από την ζωή, κάποιοι δεν μιλούν, όμως υπάρχουν ευτυχώς και κάποιοι που δίνουν πληροφορίες στην ΔΕΑ, επεσήμανε. Η ΕΕ έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει αυτό, σημείωσε.

thumbnail_Screenshot_20240418_171431_Gallery.jpg

Στην εκδήλωση παρενέβησαν τόσο ο Παναγιώτης Χατζηλαμπρής της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων όσο και ο εκπαιδευτικός, Κασσιανός Κούρρης επαναλαμβάνοντας την έκκληση για την βοήθεια και στήριξη της ΕΕ ώστε να βρεθούν τα στοιχεία εκείνα που θα βοηθήσουν στην ανεύρεσή της τύχης των αγνοουμένων.

Ο κ. Χατζηλαμπρής είπε ότι είναι τραγικό πως 50 χρόνια μετά αναζητούμε ακόμη αγνοουμένους και θάβουμε ανθρώπους που σκοτώθηκαν το 1974, ενώ ο κ. Κούρρης εξιστόρησε την προσωπική του εμπειρία, καθώς «θα μπορούσα να είμαι ο Χριστάκης».

Ο πατέρας του συνελήφθη από Τούρκους στρατιώτες και έμεινε για 100 μέρες στην Τουρκία και ο ίδιος γλύτωσε την σύλληψη γιατί τότε ήταν 2 ετών.

Το ντοκιμαντέρ αφορά το θέμα των αγνοουμένων με σημείο αναφοράς την ιστορία της εξαφάνισης του μικρού Χριστάκη από το Παλαίκυθρο που το 1974 ήταν 5 ετών.

Το μικρό αγόρι μεταφέρθηκε τραυματισμένο τον Αύγουστο του 1974 από την μητέρα του σε νοσοκομείο πρώτων βοηθειών του τουρκικού στρατού στο Δίκωμο και μετά εξαφανίστηκαν τα ίχνη του, με την μητέρα του Μυροφόρα να το αναζητεί μέχρι και σήμερα.

Μια προσπάθεια που κάνουν εκατοντάδες ακόμα συγγενείς αγνοουμένων.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε ήδη από το κανάλι Euronews, κάτι για το οποίο ευχαρίστησαν οι παραγωγοί του και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.

Πηγή: ΡΙΚ, ΚΥΠΕ

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απριλίου 2024 - 10:51

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
18:00
Δεσμεύτηκε για ταχύτερη εξέταση της υπόθεσης Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή, ο Αντώνης Λιάτσος
17:58
Αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση σχέσεων εξέφρασαν Χριστοδουλίδης-Ντούντα
16:23
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/05/24
16:18
Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους
15:58
Προβληματισμός στο Μαξίμου για το αίτημα εντάλματος σύλληψης Νετανιάχου
15:48
Σε επ’ αόριστον αποχή από την υπηρεσία on call οι λειτουργοί των Κοινωνικών Υπηρεσιών
15:16
Νεκρός 43χρονος σε οδική σύγκρουση στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας
14:43
Στο 6% το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο
14:28
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/05/24
14:08
Σύλληψη 30χρονου για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
14:05
Σαββίδης: Η Νομική Υπηρεσία δεν έχει πράξει κάτι το οποίο δεν ήταν σωστό στην υπόθεση Θανάση (Βίντεο)
12:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.