Για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τα μέλη του Σώματος ενημερώθηκαν για τις συναντήσεις του Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την προσωπική του απεσταλμένη Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων, ενόψει της νέας επίσκεψης της κυρίας Ολγκίν στην Κύπρο, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέπτυξε ενδελεχώς και τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία έχει περιληφθεί σαφής διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό.
Είπε, ακόμη, ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, οι οποίες - όπως τόνισε - λαμβάνονται υπόψη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αξιολογηθούν.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης, ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος για το Μεταναστευτικό και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, καθώς και για την επικείμενο επίσκεψη του - μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - στον Λίβανο, στις 2 Μαΐου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοινώθηκε τη σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού, η οποία αποτελείται από τους: Παναγιώτη Δημητρίου, Κρις Τριανταφυλλίδη, Γιώργο Κουκουμά, Γιώργο Λουκαϊδης, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Χρύση Παντελίδη, Σταύρο Αγγελίδη, Γιώργος Γεωργίου, Μενέλαο Κυπριανού, Γιώργο Ποϊζη, Χρίστο Ιωσηφίδη και Κυριάκο Τσιμίλλη.
Ο ρόλος της Ομάδας θα είναι συμβουλευτικός προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και η Νομική Ομάδα Κυπριακού.
Παραμένει πάγια θέση του Δησύ, ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συγκαλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθότι υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό, ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου.
Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει σωστή ανάγνωση των δεδομένων και χάραξη εθνικής στρατηγικής, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέθεσε τις δικές του εισηγήσεις.
Είπε, ακόμη, ότι ο Δησύ εμμένει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι επαφές της κυρίας Ολγκίν θα οδηγήσουν προς την συγκεκριμένη κατάσταση.
Την πρόταση του Ακέλ για διαμόρφωση θετικής ατζέντας στο Κυπριακό με επίκεντρο τα ενεργειακά, ώστε να δημιουργηθεί δυναμική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επανέλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.
Πρόσθεσε ότι, εάν δεν αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία, η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Σημείωσε, τέλος, ότι ο παράγοντας χρόνος εργάζεται προς όφελος όλων εκείνων που επιδιώκουν ή και βολεύονται με την οριστικοποίηση της διχοτόμησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιοποιήσει τη δική της διαπραγματευτική ισχύ, ώστε να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Δήκο, Νικόλας Παπαδόπουλος.
Επεσήμανε ότι τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι τα πιο ισχυρά και τα πιο χρήσιμα των τελευταίων χρόνων, σημειώνοντας πως η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είναι ένα ισχυρό εργαλείο κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Ήρθε η ώρα να τερματιστούν τα κίνητρα προς την Τουρκία και να αντικατασταθούν με αντικίνητρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ελάμ, Χρίστος Χρίστου.
Πρόσθεσε ότι η στάση της Τουρκίας δεν αλλάζει με την προσφορά προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, νέων πακέτων στήριξης.
Σημείωσε επίσης, ότι καταγράφεται απροθυμία της Τουρκίας να προσέλθει σε διάλογο, η οποία - μάλιστα - ζητά όρους και ανταλλάγματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν την υποχρέωση να κινηθούν πειστικά και πιεστικά, ώστε να αλλάξει η στάση της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Δήπα Μάριος Καρογιάν.
Πρόσθεσε πως δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι αυτό είναι εύκολο εγχείρημα.
Σημείωσε ότι η Τουρκία δεν νιώθει πίεση, αφού έχει γεωπολιτικά όπλα και τη δυνατότητα να στέλνει τα δικά της μηνύματα.
Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Κυριάκος Τσιμίλης, υπενθύμισε παλαιότερη πρόταση του Κινήματος, όπως συσταθεί υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία να μελετήσει της συμβατότητα της όποιας προτεινόμενης λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Είπε ακόμη, πως ευελπιστεί ότι η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί με όλα τα κόμματα και τους φορείς που εξέφρασαν ενδιαφέρον να έχουν επαφές μαζί της, περιλαμβανομένων και των οργανώσεων των προσφύγων.
ΝΠ
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απριλίου 2024 - 18:01
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚhttps://news.rik.cy/article/2024/4/26/deloseis-kubernetikou-ekprosopou-kai-kommaton-meta-to-ethniko/