Μητσοτάκης - Ερντογάν: Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν - «Αντίδοτο στις διαφωνίες ο διάλογος» - Διάσταση απόψεων για τη Χαμάς

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή που είχε στην Άγκυρα με τον  Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανέφερε ο κύριος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων,  οι δύο πλευρές, προφανώς διαφωνούν, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο και πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα  υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.


Νωρίτερα: Εστίασαν στην θετική ατζέντα, χωρίς να κρύψουν τις διαφωνίες τους Μητσοτάκης και Ερντογάν - Αναφορά και στο Κυπριακό


Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του για το Κυπριακό περιορίστηκε να αναφέρει οτι πρέπει να υπάρξει μόνιμη λύση, στη βάση των πραγματικοτήτων.
Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να διατηρηθεί το καλό κλίμα στις σχέσεις  Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς οι δυο χώρες να κρύψουν τις διαφωνίες τους σε επιμέρους θέματα.

Η επίσκεψη  ολοκληρώθηκε με το επίσημο δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μητσοτάκης και Ερντογαν στις κοινές δηλώσεις εξέφρασαν διαφωνία σε μια σειρά θεμάτων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ο χαρακτηρισμός τής μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης και υπογράμμισε οτι είναι δεδομένο το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της.

Εξέφρασε επίσης  δυσαρέσκεια για  τη μετατροπή της Μονή της Χώρας στην Κωνσταντρινούπολη  σε τέμενος.

Ο.Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και οτι  αποδίδει μεγάλη σημασία  να δοθεί  το μνημείο  στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς τη UNESCO.

Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο κύριος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

Απαντώντας ο  Ερντογάν υποστήριξε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.  

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΦΙΛ/ΑΘΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μαΐου 2024 - 21:56

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιουλίου
Αποχωρούν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής
22:32
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
22:29
Δεξίωση Εμανουέλ Μακρόν σε ηγέτες -Παρόντες Νίκος Χριστοδουλίδης -Κυριάκος Μητσοτάκης
22:01
Όλα τα φώτα στραμμένα στην Πόλη του Φωτός... -Φαντασμαγορική τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων
20:37
"Ελεύθερη για μια ζωή..." -Στο φυσικό της περιβάλλον και πάλι η... χελώνα Λούση
20:04
Ικανοποιημένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης από έκθεση Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
18:46
Τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά στη Μοσφιλωτή -Επιχείρησαν 19 άτομα με 7 οχήματα
18:41
Τουρκία: Νέες έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο
17:48
Παρίσι 2024: Δολιοφθορές και απειλή για βόμβα λίγο πριν από την Τελετή Έναρξης
16:05
Υπομονή για όσους θα διακινηθούν στον αυτοκινητόδρομο το Σ/Κ- Διήμερα έργα...
15:55
Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας
15:42
ΕΕ: Οι έρευνες για το Βασιλικό άρχισαν τον Μάρτιο -Έλεγχος για πιθανά ποινικά αδικήματα
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.