Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

Η πρώτη ανθρώπινη παρουσία στην Κύπρο εντοπίζεται στην περίοδο μεταξύ πριν από 14250 χρόνια και 13180 χρόνια, πολύ προηγουμένως από τους έως σήμερα υπολογισμούς.

Μελέτη του κρατικού Πανεπιστημίου Φλίντερς, της Αυστραλίας, που δημοσιεύεται σε επιστημονικά περιοδικά, αναφέρει ότι αμφισβητούνται παλαιότερες μελέτες ότι τα νησιά της Μεσογείου, κατά την πλειστόκαινη περίοδο, δεν ήταν φιλόξενα και δεν μπορούσαν να κατοικηθούν.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα μεγάλα μεσογειακά νησιά ήταν ελκυστικοί και δημοφιλείς προορισμοί για τους ανθρώπους - κυνηγούς της παλαιολιθικής εποχής.

Η εγκατάσταση κατοίκων στην Κύπρο ήταν ραγδαία και, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, μέσα σε 100 χρόνια σε 2 ή 3 μεταναστευτικά κύματα και 11 γενεές, ο πληθυσμός της Κύπρου έφτασε στις τέσσερις έως πέντε χιλιάδες. Οι πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν ήταν στην επαρχία Πάφου, με επικρατέστερη την Κισσόνεργα.

Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι τη μετανάστευση επέβαλαν δημογραφικές πιέσεις και ραγδαίες κλιματικές αλλαγές στις ηπειρωτικές περιοχές.

Πηγή: phys.org

Π.Χ. / Μ.Α.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2024 - 06:19

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για πολύ υψηλές θερμοκρασίες
16:21
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/06/24
16:05
Πυρκαγιά παρά την κοινότητα Κάθηκα
15:47
Ενδιαφέρον Tesla και Samsung για δημιουργία συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες στην Κύπρο
15:42
Ποινή φυλάκισης σε νεαρό για εισαγωγή 17 κιλών κάνναβης
15:39
Τρίτη σύλληψη για την υπόθεση εντοπισμού οπλισμού σε κοιμητήριο
15:36
Tο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον του Γκερασίμοφ
15:28
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει επισήμως σήμερα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία
14:31
ΕΔΑΔ: Η Ρωσία διέπραξε πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία
14:18
Στην προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης με την Χεζμπολάχ επικεντρώνεται το Ισραήλ
14:06
Αντι-Navtex εξέδωσε η Τουρκία
13:37
Συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες
13:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.