Γάζα: Η Χαμάς αποδέχτηκε το σχέδιο για εκεχειρία – Πληροφορίες ότι απορρίπτεται από το Ισραήλ

Το προτεινόμενο σχέδιο του Κατάρ και της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε αποδεχτό από τη Χαμάς.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, ότι η πρότασή τους γίνεται αποδεχτή.

Εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι το σχέδιο το οποίο αποδέχτηκε η οργάνωση, προνοεί τρεις φάσεις εκεχειρίας, σαράντα-δυο ημερών έκαστη, προσθέτοντας ότι η δεύτερη φάση προνοεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Στο άκουσμα της είδησης, χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας για την θετική εξέλιξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαμηνύουν πως το σχέδιο ως έχει, δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό από πλευράς Ισραήλ. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η αποδοχή του από την Χαμάς, αποτελεί τέχνασμα ώστε να παρουσιαστεί το Ισραήλ ως η πλευρά που αρνείται τη συμφωνία.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, αρκέστηκε να δηλώσει πως εξετάζεται σοβαρά κάθε απάντηση και εξαντλείται κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και επιστροφής των ομήρων. Διαμηνύει, παράλληλα, πως ο ισραηλινός στρατός θα εξακολουθήσει να επιχειρεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς στη Ράφα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Παλαιστινιακή Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας, επλήγησαν και περιοχές, που το Ισραήλ ζήτησε το πρωί να εκκενωθούν.

Ο Άχμεντ Ρεντουάν, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων στοχοθετήθηκαν οι συνοικίες Αλ Σούκα και Αλ Σαλάμ, οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν νωρίτερα να τις εγκαταλείψουν.

Ανάλογες αναφορές έγιναν και από κατοίκους της Ράφα, οι οποίοι σημείωσαν ότι λίγες ώρες αφότου ζητήθηκε η εκκένωση τμήματος της συνοριακής πόλης, ο ισραηλινός στρατός διενήργησε αεροπορικές επιδρομές.

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν, ώστε να εμποδίσουν την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα.

Έκαμε λόγο για επικίνδυνες συνέπειες και κίνδυνο σφαγής παλαιστίνιων αμάχων.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε τηλεφωνικά για περίπου 30 λεπτά, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Βενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τις σημερινές διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας και την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συμφώνησε να διασφαλίσει ότι το πέρασμα "Κερέμ Σαλόμ" θα είναι ανοικτό για την παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, σε όσους έχουν ανάγκη.

Αναφέρεται, επίσης, ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν επανάλαβε προς τον συνομιλητή του, την ξεκάθαρη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθεται σε μια ευρείας κλίμακας, χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Νωρίτερα, η Χαμάς διαμηνύει πως η διαταγή για εκκένωση της Ράφα, "συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, η οποία θα έχει συνέπειες".

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ανώτερος αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, απέδωσε ευθύνη για την αρνητική εξέλιξη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κανού, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ προχωρεί με την εκκένωση της Ράφα, η παλαιστινιακή οργάνωση προτίθεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανέφερε πως η διοίκηση της Χαμάς διεξάγει εσωτερικές διαβουλεύσεις μαζί με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, έχοντας ως στόχο της επίτευξη συμφωνίας, η οποία όπως δήλωσε, θα προβλέπει "απεριόριστη" κατάπαυση του πυρός.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Μαΐου 2024 - 21:23

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαΐου
Γαλλία: Φονικές ταραχές στη Νέα Καληδονία - προσπάθειες αστυνομίας να επαναφέρει την τάξη
14:49
Νέα ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο
14:48
Εκτός κινδύνου ο Σλοβάκος πρωθυπουργός
14:42
Σ. Στεφάνου: "Καλούμε τον ΠτΔ να αξιοποιήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για ενεργειακά"
13:41
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 19 Μαΐου 2024
13:41
ΥΠΕΞ Ελλάδος: "Το Κυπριακό παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική"
13:19
ΠτΔ για δολοφονία Θανάση: Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να λάμψει η αλήθεια
12:25
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: "Κύπρος και Πόντος αποτελούν θύματα της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας"
11:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 19/05/24
11:32
20 νεκροί από αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδας της Γάζας
11:29
Για τη Γάζα συζήτησαν ο πρίγκιπας Σ. Αραβίας και ο Τζέικ Σάλιβαν
11:20
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.