Βρετανία: Εκλογικό μανιφέστο «αλλαγής και ανάπτυξης» παρουσίασε ο ηγέτης του εργατικού κόμματος

Το μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος με δεσμεύσεις για μέτρα που θα προωθηθούν εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε το μεσημέρι στο Μάντσεστερ ο σερ Κιρ Στάρμερ, με κεντρικό σύνθημα τη λέξη «αλλαγή».

Ο επικρατέστερος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις επόμενος ηγέτης της χώρας είπε πως τα προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν εν μία νυκτί αν οι Εργατικοί κερδίσουν. «Δεν έχουμε μαγικό ραβδί. Αλλά αυτό το μανιφέστο αντιπροσωπεύει ένα αξιόπιστο μακρόπνοο σχέδιο, ένα σχέδιο χτισμένο σε σταθερά θεμέλια με ξεκάθαρα πρώτα βήματα. Ένα σχέδιο για αλλαγή, για ανάπτυξη».

Ο σερ Κιρ είπε πως ζητά την ψήφο των πολιτών για να αντικαταστήσει μια κυβέρνηση «χάους και διαίρεσης» με μία κυβέρνηση που θα επανέλθει στην υπηρεσία του κάθε πολίτη.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δέσμευση ότι μια κυβέρνηση Εργατικών δε θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τον ΦΠΑ.

Από τις υπόλοιπες οικονομικές και φορολογικές δεσμεύσεις του μανιφέστου των Εργατικών ξεχωρίζουν η επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, η επιβολή προσωρινού φόρου στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, και η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για πλούσιους που δηλώνουν φορολογική έδρα εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Στάρμερ δεσμεύεται επίσης στο μανιφέστο για αναβάθμιση των υποδομών της εφοδιαστικής αλυσίδας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της χαλυβουργίας, για επιτάχυνση έργων πράσινης μετάβασης, για απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, για 40.000 νέα ραντεβού στο NHS κάθε εβδομάδα και για προσλήψεις στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Συνολικά περιγράφονται αυξήσεις εσόδων της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων λιρών και δαπανών παρόμοιας τάξης μεγέθους.

Το 132 σελίδων μανιφέστο αναφέρεται επίσης σε κατάργηση της κληρονομικότητας των εδρών στη Βουλή των Λόρδων, θεσπίζει όριο ηλικίας αποχώρησης από τη Βουλή των Λόρδων τα 80 έτη και δημιουργεί υποχρέωση κατώτερου αριθμού παρουσιών σε συνεδριάσεις του νομοθετικού σώματος. Θα δοθεί επίσης δικαίωμα ψήφου σε πολίτες 16 και 17 ετών.

Το μανιφέστο δηλώνει επιπλέον ακλόνητη στήριξη στην Ουκρανία και δέσμευση στο ΝΑΤΟ και προαναγγέλλει στρατηγική αναθεώρηση της εθνικής άμυνας εντός του πρώτου έτους διακυβέρνησης.

Δηλώνεται δε η πρόθεση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους ώστε να προωθηθεί μια ανανεωμένη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ως προς τη σχέση με την ΕΕ, οι Εργατικοί θέλουν επανοικοδόμηση των σχέσεων, χωρίς επανένταξη.

Επιβεβαιώνεται, τέλος, η πρόθεση δημιουργίας μίας καινούριας Διοίκησης Ασφάλειας Συνόρων και η αναμόρφωση του μεταναστευτικού συστήματος.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

ΧΡΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιουνίου 2024 - 14:27

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουλίου
Βασιλικό: Παρανομίες και έλλειψη ελέγχου και επιτήρησης, διαπίστωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία
16:32
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/07/24
16:29
Ενημερωμένη από τον Μάρτιο η Κυβέρνηση για την έρευνα της ΕΕ για το έργο στο Βασιλικό
16:12
Εισαγγελική έρευνα από την ΕΕ για το έργο στο Βασιλικό -Υποψίες για απάτη και διαφθορά...
16:04
Υπεγράφη συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών
15:52
Διασωληνωμένος 34χρονος στο ΓΝ Λευκωσίας με θερμοπληξία
14:29
Κλίμα τροπικό στο Ηνωμένο Βασίλειο -«Μια παγώνω, μια ζεσταίνομαι...»
14:25
"Παρερμηνεία" οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελλάδας για σχέδιο για το Κυπριακό
14:25
Απεβίωσε 25χρονος μοτοσικλετιστής που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στην Πάφο
13:50
Στο Παρίσι για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ο Νίκος Χριστοδουλίδης
13:17
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
13:00
Δημοσίευμα της Guardian κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την Κυπριακή Δημοκρατία
12:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.