ΟΗΕ: Την πρώτη θέση στην τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων κατέχει η Κύπρος

Η Κύπρος μαζί με την Νέα Ζηλανδία καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε έκδοση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα, η οποία εκδίδεται κάθε εξάμηνο.

Η έκδοση αφορά κυρίως άρθρα που αναφέρονται σε θέματα και εμπειρίες των χωρών -μελών των Ηνωμένων Εθνών, για την τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων.

Στην έκδοση περιλαμβάνεται και άρθρο του προέδρου της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων, Ανδρέα Χατζηράφτη.

Σε αυτό αναφέρεται ότι η Κύπρος διαθέτει πλήρως λειτουργική και διεθνώς ευθυγραμμισμένη δομή και πλαίσιο πολιτικής, που βασίζεται σε κοινές αρχές για εθνική τυποποίηση των εγκεκριμένων γεωγραφικών ονομάτων, που προσδιορίζουν την τοποθεσία και σέβονται την κουλτούρα και την πολιτιστική κληρονομιά.

Αναφέρεται ακόμη πως τα γεωγραφικά ονόματα, μαζί με πολλά άλλα επίπεδα γεωχωρικών δεδομένων, είναι εύκολα προσβάσιμα για τοπική και διεθνή χρήση, ενώ τα συστήματα που εφαρμόζονται είναι προσανατολισμένα σε λύσεις φιλικές προς τον χρήστη, καινοτόμες και προσιτές.

Στο άρθρο του Ανδρέα Χατζηράφτη επισημαίνεται ότι η Κύπρος παρακολουθεί και διαθέτει δωρεάν με εύκολο τρόπο τα επίσημα ψηφιακά γεωγραφικά ονόματα και πολλά άλλα γεωχωρικά δεδομένα, καθώς θεωρούνται βασικοί παράγοντες βελτίωσης της οικονομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Όλα τα επίσημα γεωγραφικά ονόματα της Κύπρου περιλαμβάνονται στο Μεγάλο Τοπωνυμικό Λεξικό στη διεύθυνση: http://www.geonoma.gov.cy/myfiles/ekdoseis/cygazetteer/index.html

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στις συνόδους και διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, μέσω του Προέδρου της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων. Για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. διεύθυνση: www.geonoma.gov.cy.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το άρθρο: https://unstats.un.org/unsd/ungegn/pubs/Bulletin/UNGEGN_bulletin_no._67.pdf

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιουνίου 2024 - 10:24

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουλίου
Ιεροσόλυμα: Ολοκληρώθηκε η τετραήμερη διαδήλωση για τερματισμό του πολέμου στην Γάζα
21:07
Νέα ισραηλινή επίθεση στην Γάζα - περισσότεροι από 70 νεκροί και 300 τραυματίες
21:04
Ελπίδα Χριστοδουλίδη ότι σύντομα θα υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου
20:37
ΑΚΕΛ: Αρνητικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές - Θετικό στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
19:12
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 13 Ιουλίου 2024
18:00
2 νέες συλλήψεις για την έκρηξη σε καφετέρια στην Λευκωσία
16:53
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 13/07/24
16:27
Διπλά συγχαρητήρια Ίλον Μάσκ στον Φειδία Παναγιώτου με εκατομμύρια θεάσεις
16:08
Προκλητικά πανηγύρια για την επέτειο της τουρκικής εισβολής ετοιμάζει το ψευδοκράτος
16:03
Επεκτείνεται στις 60 ημέρες ο χρόνος αποπληρωμής των προστίμων, για τις κάμερες φωτοεπισήμανσης
15:59
Πυρκαγιά από ηλεκτροσυγκόλληση στην κοινότητα Ξυλιάτου
15:53
Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αθήνα και Λευκωσία
14:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.