Γαλλία: Σε ποσοστό ρεκόρ η συμμετοχή μετά από τέσσερις δεκαετίες

Photo by Valentine CHAPUIS / AFP

Στη Γαλλία, σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, για ανάδειξη της νέας σύνθεσης του κοινοβουλίου, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο της βαριάς ήττας που υπέστη το κυβερνών κόμμα στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

Εξαιρετικά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Γάλλων πολιτών, αφού στις έξι το απόγευμα - τρεις ώρες πριν από το κλείσιμο των καλπών - το ποσοστό προσέλευσης άγγιξε το 60% και είναι η ψηλότερη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές από το 1978. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το 2022, η προσέλευση στις έξι το απόγευμα ήταν ελαφρώς πιο κάτω από το 40%.   

Ο σημερινός πρώτος γύρος, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, αναμένεται να εξασφαλίσει ποσοστό πέραν του 35%, το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς ενδέχεται να κυμανθεί κοντά στο 30% και η παράταξη του προέδρου Μακρόν εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει ένα ποσοστό κοντά στο 20%.

Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος των εκλογών.

Σε αυτόν θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δύο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων.

Οι κάλπες κλείνουν στις εννέα το βράδυ και πριν από τα μεσάνυχτα αναμένεται να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΧΠ/ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2024 - 19:56

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Ιουλίου
Ο Νετανιάχου λέει ότι δεν θα υποκύψει στις σειρήνες της ηττοπάθειας
20:01
Συνάντηση Κόλιν Στιούαρτ -Ερσίν Τατάρ -Γιατί ανησυχεί ο ειδικός αντιπρόσωπος...
17:59
ΗΠΑ: Πακέτο βοήθειας 2,3 δις σε οπλικά συστήματα για την Ουκρανία
17:42
Γαλλία: 200 υποψήφιοι έχουν αποσυρθεί από τον 2ο γύρο των εκλογών
17:38
Όχι σε αργία Ζανέττου, λέει ο ΥΠΕΣ -Σκανδαλώδης η απόφαση, απαντά το ΑΚΕΛ
17:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 2/7/24
16:22
Επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στην Τουρκία
15:41
Ο Ορμπάν ζήτησε από τον Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας γρήγορης κατάπαυσης του πυρός
15:36
Ινδία: Τουλάχιστον 116 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε θρησκευτική συνάθροιση
15:22
Υπόθεση επίθεσης με μαχαίρι διερευνά η Αστυνομία
14:37
Διερεύνηση αστυνομίας για νέα καταγγελία αρχιμανδρίτη Νεκτάριου
14:23
Συνεχίζεται η αντεξέταση του Γενικού Ελεγκτή με φόντο τα διαβατήρια
13:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.