Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προτείνει αυξήσεις φόρων για να χρηματοδοτήσει την άμυνα

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας πρότεινε την πρώτη της αύξηση στους φόρους εν καιρώ πολέμου την Πέμπτη για να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια για όπλα και μισθούς του στρατεύματος καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία πλησιάζει τους 29 μήνες.


Στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της, η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο αλλαγών στον προϋπολογισμό της για το 2024, αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες κατά 495,3 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (11,9 δισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και νομοθέτες. Μέχρι τώρα, η Ουκρανία στόχευε αμυντικές δαπάνες περίπου 1,7 τρισεκατομμυρίων εθνικού νομίσματος για το 2024. Οι αλλαγές πρέπει να υποστηριχθούν από το κοινοβούλιο και να υπογραφούν από τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν τεθούν σε ισχύ.


Η κυβέρνηση πρότεινε επίσης αύξηση των φόρων και άλλων δασμών, που κυμαίνονται από έναν φόρο πολέμου που καταβάλλουν οι κάτοικοί της έως την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ορισμένες εισαγωγές και την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα καύσιμα. «Ο πόλεμος πλήρους κλίμακας διανύει τώρα τον τρίτο του χρόνο και οι ανάγκες στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας αυξάνονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών. «Για να χρηματοδοτήσουμε την αντίστασή μας», ανέφερε «μπορούμε να βασιστούμε μόνο στους δικούς μας πόρους και οι κύριοι είναι οι φόροι και ο εγχώριος δανεισμός». Αυτό σημείωσε, θα διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας και θα φέρει τη νίκη πιο κοντά. Το Υπουργείο είπε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές ήταν «η πιο ήπια δυνατή επιλογή» για τη χρηματοδότηση πρόσθετων στρατιωτικών αναγκών, προσθέτοντας ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου θα καλυφθεί από αυξήσεις φόρων.


Για να μπορέσει να διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στον στρατό, η κυβέρνηση πρότεινε διάφορες αυξήσεις φόρων, σχεδιάζοντας να συγκεντρώσει 140 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος σε πρόσθετα έσοδα. Η κυβέρνηση ζητά από το κοινοβούλιο να εξετάσει την αύξηση του πολεμικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα στο 5% από 1,5% που είναι σήμερα.


Το προσχέδιο προτάσεων που δημοσιεύθηκε από αρκετούς νομοθέτες έδειχνε ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να διευρύνει τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να πληρώσουν τον πολεμικό φόρο, ώστε να συμπεριλάβει επίσης μεμονωμένους επιχειρηματίες και πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.


Η κυβέρνηση ήθελε επίσης να μειώσει τις προγραμματισμένες δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2024 κατά 65,7 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος, μεταξύ άλλων με εξοικονόμηση πόρων στις πληρωμές εξωτερικού χρέους.


Για κοινωνικές και ανθρωπιστικές δαπάνες, η κυβέρνηση εξαρτάται από τη διεθνή οικονομική βοήθεια. Έλαβε περίπου 89 δισεκατομμύρια δολάρια από τους δυτικούς εταίρους της σε οικονομική βοήθεια από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΚΩΣ/ΑΘΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιουλίου 2024 - 20:21

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Οκτωβρίου
Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Μεταναστευτικό: "Απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση"
05:54
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/10/24
05:34
17 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024
21:47
Νετανιάχου: Ο θάνατος του ηγέτης της Χαμάς, προσφέρει ελπίδα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
21:28
Η Βουλή ψήφισε αύξηση 1.5 % στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων
19:51
Τουλάχιστον 28 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στην Τζαμπάλια
17:49
Σχεδόν τρεις τόνους φαρμάκων και αναλωσίμων αποστέλλει στον Λίβανο, η Κύπρος
17:44
Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους
17:33
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/10/24
17:06
Η Ρωσία προειδοποιεί το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν
16:53
Ο Ζελένσκι παρουσίασε στις Βρυξέλλες το ούτω αποκαλούμενο "σχέδιο νίκης" του
16:38
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Νέα μείωση του επιτοκίου κατά 0,25%
15:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.