Κάθε διαδικασία στην αλυσίδα εφοδιασμού κρέατος στις ΗΠΑ συνδέεται με εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως διαπιστώνει έρευνα των Πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και της Μινεσότα.
Η έρευνα εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζεται με την κατανάλωση μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος και κοτόπουλου στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι περισσότεροι από 11 εκατομμύρια τόνοι κρέατος καταναλώνονται σε 3.531 πόλεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Αυτό ισοδυναμεί με την εκπομπή 329 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, αριθμός παρόμοιος με τις εκπομπές που προκύπτουν από την ηλεκτροδότηση ενός σπιτιού.
Η έρευνα διαπιστώνει, επίσης, σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις στις εκπομπές ανάλογα με την τοποθεσία.
Στην πραγματικότητα, η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος ανά κάτοικο και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι χαμηλή, καθώς εντοπίστηκε ότι κάθε στάση και προϊόν κατά μήκος αυτής της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει τις δικές του διαδικασίες και αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.
Στη μελέτη συμμετείχε και ο Έλληνας λέκτορας και ερευνητής Γεωχωρικών Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Δημήτριος Γουναρίδης.
ΑΚΩ
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου 2025 - 22:46
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://news.rik.cy/article/2025/10/20/diatrophe-kai-periballon-upselo-epipedo-ekpompon-aerion-tou-thermokepiou-stis-epa/