Ο έμπολα κτύπησε στις ΗΠΑ, "φεύγει" από τη Νιγηρία

Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκε στις ΗΠΑ ο πρώτος ασθενής που έχει προβληθεί από τον ιό Έμπολα, τονίζοντας την απειλή πως η επιδημία που μαστίζει χώρες της Δυτικής Αφρικής θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ασθενής, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία, ανέπτυξε συμπτώματα αρκετές ημέρες αφότου επέστρεψε στο Τέξας των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Εισήχθη σε μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο του Ντάλλας Health Presbyterian και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) επιβεβαίωσε τη διάγνωση.

Στο μεταξύ σύμφωνα με εκτιμήσεις του κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) των ΗΠΑ, η επιδημία του ιού Έμπολα στη Νιγηρία μοιάζει να οδεύει προς το τέλος της, χάρη κυρίως στην ταχεία και συντονισμένη αντίδραση των αρχών της χώρας αυτής.
Εάν δεν εκδηλωθεί κανένα νέο κρούσμα στη χώρα έως την 12η Οκτωβρίου θα καταστεί δυνατόν να ανακοινωθεί ότι η επιδημία του Έμπολα στη Νιγηρία έχει τεθεί υπό έλεγχο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Κέντρου διευκρινίζοντας ότι για αυτό αρκούν δύο περίοδοι επώασης του ιού (21 ημέρες), δηλαδή συνολικά 42 ημέρες.
Το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα είχε καταγραφεί την 31η Αυγούστου. Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το τελευταίο κρούσμα του Έμπολα στη Νιγηρία είχε καταγραφεί την 8η Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι το τέλος της επιδημίας με βάση αυτή την ημερομηνία θα μπορεί να κηρυχθεί την 20ή Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν είχε δηλώσει ήδη από την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι η επιδημία του ιού Έμπολα τερματίστηκε στη χώρα του.
Η Νιγηρία, η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική, έχει αναφέρει 19 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Έμπολα και επτά θανάτους. Ο ΠΟΥ από την πλευρά του καταμετρά 20 κρούσματα και 8 θανάτους. Σχεδόν 900 πρόσωπα που είχαν έλθει σε επαφή με τους ασθενείς εντοπίστηκαν και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση, απομόνωση και φροντίδα.
Η συνεχιζόμενη επιδημία του Έμπολα, η χειρότερη από την πρώτη καταγραφή του ιού το 1976, έχει ξεπεράσει το φράγμα το 3.000 θανάτων, καθώς ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου των μισών από τους 6.500 ανθρώπους που έχει μολύνει.

Η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα είναι οι τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Επί του συνόλου των 6.574 κρουσμάτων λμπολα που έχουν καταγραφεί σε πέντε χώρες της δυτικής Αφρικής έχουν αποβιώσει οι 3.093, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ, ως την 23η Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
16:21
Συνεχίζεται με σφοδρότητα η σύγκρουση του ισραηλινού στρατού με την Χεζμπολά
16:09
Σκάφος από τον Λίβανο κατέπλευσε στη μαρίνα της Λάρνακας
15:41
Ιστορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Μαυρίκιου
15:17
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων
14:01
[Βίντεο] Προσγειώθηκε το C-130 από την Βηρυτό μεταφέροντας Κύπριους και Ελλαδίτες
13:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
13:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό
12:43
Περισσότερες πτήσεις τσάρτερ για Βρετανούς στον Λίβανο - Φεύγουν και με σκάφη προς Κύπρο
12:39
Υεμένη: Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ
11:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
11:35
Πρόεδρος: Οι δηλώσεις Κουλία δεν συνιστούσαν συνταγματική εκτροπή
11:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.