ΗΠΑ: Ελπίδα για τους ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να βελτιώσουν την όραση ανθρώπων που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες.

Η επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ ξεκίνησε την πιλοτική εφαρμογή της θεραπείας με βλαστοκύτταρα πριν από τρία χρόνια με 18 ασθενείς. Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάντζα της εταιρείας βιοτεχνολογίας Advanded Cell Technology, δήλωσε ότι πλέον αποδεδειγμένα η μέθοδος είναι επιτυχής και αποτελεσματική χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες. Ήταν η πρώτη μακρόχρονη κλινική δοκιμή της νέας πολλά υποσχόμενης θεραπευτικής τεχνικής, η οποία έλαβε χώρα σε τέσσερα αμερικανικά νοσοκομεία.  

Δέκα από τους 18 ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση στην όρασή τους.

Στους ασθενείς μεταμοσχεύθηκαν κυττάρα- φωτοϋποδοχείς πίσω από τον αμφιβληστροειδή φακό του ενός ματιού. Τα βλαστοκύτταρα αυτά είχαν προηγουμένως καλλιεργηθεί σε εργαστήριο έτσι ώστε να μετατραπούν σε εξειδικευμένα κύτταρα όρασης.

Η γενική και περιφερειακή όραση των ασθενών βελτιώθηκε σε σημαντικό βαθμό μόνο στο μάτι που έγινε η εμφύτευση των κυττάρων. Στο επιστημονικό άρθρο αναφέρονται διάφορα παραδείγματα ασθενών που κατάφεραν ξανά να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους και να μην εξαρτώνται από άλλους χάρη στην θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Για παράδειγμα, ένας ασθενής αναφέρει ότι μετά τη θεραπεία άρχισε να βλέπει χρώματα και να πάει μόνος του για πρώτη φορά να ψωνίσει.

 Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης για ενήλικες και παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες. Ξεχωριστές αλλά παρόμοιες κλινικές δοκιμές βλαστοκυττάρων για θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βρετανία και στην Κορέα, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα αποτελέσματά τους. Στην Ιαπωνία μόλις ξεκίνησε η πρώτη δοκιμή όχι με εμβρυικά, αλλά με πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον επαναπρογραμματισμό σωματικών κυττάρων. Για να εγκριθεί η θεραπεία για ευρεία εφαρμογή, θα πρέπει να γίνουν νέες κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Τα μάτια είναι το πρώτο όργανο του σώματος που επωφελείται από τα βλαστοκύτταρα, όμως παράλληλα σχεδιάζονται κλινικές δοκιμές με βλαστοκύτταρα για άλλες παθήσεις, όπως τον διαβήτη τύπου 1 και την καρδιοπάθεια. Βλαστοκύτταρα έχουν επίσης μεταμοσχευθεί πιλοτικά στη σπονδυλική στήλη τεσσάρων ασθενών με παράλυση.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 12:40

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων
14:01
[Βίντεο] Προσγειώθηκε το C-130 από την Βηρυτό μεταφέροντας Κύπριους και Ελλαδίτες
13:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
13:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό
12:43
Περισσότερες πτήσεις τσάρτερ για Βρετανούς στον Λίβανο - Φεύγουν και με σκάφη προς Κύπρο
12:39
Υεμένη: Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ
11:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
11:35
Πρόεδρος: Οι δηλώσεις Κουλία δεν συνιστούσαν συνταγματική εκτροπή
11:22
Η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και η ελεύθερη πρόσβαση της στις υπηρεσίες, στόχοι του νέου Γενικού Ελεγκτή
10:59
[ΒΙΝΤΕΟ] Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος το δείπνο με Γκουτέρες και Τατάρ
10:43
Σε σοβαρή κατάσταση νεαρός μετά από τροχαίο στον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου
10:15
Σε κρίσιμη κατάσταση 31χρονος που έπεσε από μπαλκόνι
09:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.