Όποια δίαιτα και αν κάνεις τα κιλά επιστρέφουν

Η σταδιακή απώλεια βάρους δεν υπερτερεί της απότομης όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυστραλιανής έρευνας.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Τζόζεφ Προϊέτο, για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποίησαν 200 παχύσαρκους ενήλικες (με δείκτη σωματικής μάζας 30 έως 45). Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία ακολούθησε ταχύρρυθμο πρόγραμμα δίαιτας διάρκειας 12 εβδομάδων, καταναλώνοντας μόλις 450 έως 800 θερμίδες την ημέρα. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ένα πιο αργό πρόγραμμα δίαιτας διάρκειας 36 εβδομάδων με 1.500 έως 2.000 θερμίδες την ημέρα.

Η κλινική μελέτη για πρώτη φορά αφού έκρινε άμεσα τις δύο μεθόδους δίαιτας συμπέρανε ότι, μετά από τρία χρόνια, και στις δύο περιπτώσεις ένα άτομο θα έχει ξανακερδίσει περίπου τα ίδια κιλά. Όσοι συμμετέχοντες και από τις δύο ομάδες έχασαν το 12, 5% του αρχικού βάρους τους, ακολούθησαν δίαιτα συντήρησης για τρία χρόνια. Παρόλο που τα άτομα τα οποία έκαναν την πιο έντονη δίαιτα έχασαν περισσότερο από το προαναφερθέν ποσοστό, σε βάθος χρόνου ήρθαν στο ίδιο επίπεδο με τα άτομα που έχασαν βάρος σταδιακά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, συμμετέχοντες και από τις δύο ομάδες είχαν αύξηση βάρους 71% μετά από μια τριετία.

Όπως δήλωσαν οι αμερικανοί ερευνητές Κόρμπι Μάρτιν και Κισόρ Γκάντε σε συνοδευτικό για τη μελέτη σχολιό τους, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια αργή και σταδιακή προσέγγιση της απώλειας βάρους δεν εξασφαλίζει τη νίκη στην κούρσα. Μάλιστα, εξήγησαν ότι η ιδεά ότι η ταχεία απώλεια βάρους σχετίζεται και με ταχεία επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών είναι μύθος. Σε όλο τον κόσμο οι ειδικοί τείνουν να συνιστούν τη σταδιακή και όχι την δραστική απώλεια βάρους διότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι αν χάσει κανείς πολύ γρήγορα βάρος, τότε θα το ξαναβάλει πιο εύκολα με το πέρασμα του χρόνου. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μεγάλη πρόκληση δεν είναι να χάσει κανείς κιλά σε πρώτη φάση, αλλά να καταφέρει να διατηρήσει το μειωμένο βάρος του σε βάθος χρόνου.Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό "Lancet Diabetes and Endοcrinology".

Επιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:11

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων
14:01
[Βίντεο] Προσγειώθηκε το C-130 από την Βηρυτό μεταφέροντας Κύπριους και Ελλαδίτες
13:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
13:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό
12:43
Περισσότερες πτήσεις τσάρτερ για Βρετανούς στον Λίβανο - Φεύγουν και με σκάφη προς Κύπρο
12:39
Υεμένη: Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ
11:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
11:35
Πρόεδρος: Οι δηλώσεις Κουλία δεν συνιστούσαν συνταγματική εκτροπή
11:22
Η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και η ελεύθερη πρόσβαση της στις υπηρεσίες, στόχοι του νέου Γενικού Ελεγκτή
10:59
[ΒΙΝΤΕΟ] Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος το δείπνο με Γκουτέρες και Τατάρ
10:43
Σε σοβαρή κατάσταση νεαρός μετά από τροχαίο στον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου
10:15
Σε κρίσιμη κατάσταση 31χρονος που έπεσε από μπαλκόνι
09:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.