Σε συναγερμό για τον έμπολα ΗΠΑ και Τζαμάικα

Σε συναγερμό βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Τζαμάικα για τον ιό έμπολα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται αντιμέτωπος με το Κογκρέσο για το θέμα της ανάγκης απαγόρευσης πτήσεων από χώρες με αυξημένα περιστατικά του ιού ενώ το δεύτερο θύμα του έμπολα στη χώρα είναι νοσοκόμα από το Τέξας. Παράλληλα, η Τζαμάικα προέβη σε απαγόρευση πτήσεων από χώρες της δυτικής Αφρικής.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων θα δυσχεραίνει την κατάσταση διότι πολλά άτομα θα προσπαθήσουν να αποκρύψουν την χώρα προέλευσής τους ή θα χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα για να ταξιδέψουν. Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διορισμού αρμοδίου προσώπου, «τσάρου» για τον συντονισμό της εκστρατείας εναντίον του έμπολα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέβη στις δηλώσεις μετά από σύσκεψη με τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση του ιού, την υπουργό Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Σίλβια Μπέργουελ, τον επικεφαλής των στρατηγικών επικοινωνιών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ντένις Μακντόνο, την σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις, την σύμβουλο για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Λίζα Μονάκο και τον διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(CDC), Τόμας Φρίντεν. Ενώ το Κογκρέσο πιέζει για κλείσιμο των συνόρων σε άτομα που ταξιδεύουν από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς που συμβουλεύτηκε, μία τέτοια κίνηση θα είχε περισσότερα μειονεκτήματα παρά οφέλη. Ο λόγος που δεν προβαίνουμε σε αποκλεισμό των συνόρων δεν είναι φιλοσοφικός, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Όσον αφορά στο θέμα διορισμού «τσάρου», ο κ. Ομπάμα είπε ότι θα ήταν καλό να διοριστεί κάποιος σε αυτή τη θέση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητείται η ικανότητα της υπουργού Υγείας Σίλβια Μπέργουελ ή του δρος Τόμας Φρίντεν, διευθυντή των Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Παράλληλα, 29χρονη νοσοκόμα από το Τέξας, η Άμπερ Βίνσον προσβλήθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε τον Λιβεριανό Τόμας Έρικ Ντάνκαν, το πρώτο θύμα έμπολα στις ΗΠΑ. Ο Ντάνκαν απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο νοσοκόμες που τον φρόντιζαν προσβλήθηκαν από τον ιό. Μάλιστα, η Βίνσον είχε ταξιδέψει αεροπορικώς στο Οχάιο το Σαββατοκυρίακο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του CDC, δρα. Κρίστοφερ Μπράντεν, είναι πολύ πιθανόν η νοσοκόμα να έπασχε ήδη από τον ιό όταν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Το CDC θα διενεργήσει εξετάσεις και στους επιβάτες του αεροπλάνου. Ο διευθυντής του CDC είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η νοσοκόμα είχε ενημερώσει το Κέντρο για το ότι είχε χαμηλό πυρετό, το οποίο παραταύτα της είχε επιτρέψει να ταξιδέψει.

Ακόμα, περίπου 75 εργαζόμενοι του νοσοκομείου Presbyterian του Ντάλας, στο οποίο νοσηλευόταν ο Ντάνκαν και δουλεύουν οι δύο νοσηλεύτριες που προσβλήθηκαν από τον έμπολα,  βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Παράλληλα, τους απαγορεύεται η διακίνηση σε δημόσιους χώρους και η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους. Ωστόσο, ένας νοσηλευτής, ο οποίος εργάζεται στο προαναφερθέν νοσοκομείο, είναι σε καραντίνα σε καμπίνα κρουαζιερόπλοιου. Ο νοσηλευτής έχει ενδεχομένως έρθει σε επαφή με δείγματα από τα σωματικά υγρά του Ντάνκαν όμως δεν εμφανίζει συμπτώματα της ασθένειας, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο άντρας δεν είχε έρθει σε άμεση επαφή με τον λιβεριανό ασθενή αλλά ενδέχεται να είχε επεξεργαστεί σωματικά υγρά του πριν από 19 μέρες. Είχε φύγει την Κυριακή για κρουαζιέρα από το Γκάλβεστον, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση της Τζαμάικα επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση σε ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τρεις χώρες που μαστίζονται από τον έμπολα.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 12:14

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων
14:01
[Βίντεο] Προσγειώθηκε το C-130 από την Βηρυτό μεταφέροντας Κύπριους και Ελλαδίτες
13:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
13:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό
12:43
Περισσότερες πτήσεις τσάρτερ για Βρετανούς στον Λίβανο - Φεύγουν και με σκάφη προς Κύπρο
12:39
Υεμένη: Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ
11:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
11:35
Πρόεδρος: Οι δηλώσεις Κουλία δεν συνιστούσαν συνταγματική εκτροπή
11:22
Η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και η ελεύθερη πρόσβαση της στις υπηρεσίες, στόχοι του νέου Γενικού Ελεγκτή
10:59
[ΒΙΝΤΕΟ] Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος το δείπνο με Γκουτέρες και Τατάρ
10:43
Σε σοβαρή κατάσταση νεαρός μετά από τροχαίο στον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου
10:15
Σε κρίσιμη κατάσταση 31χρονος που έπεσε από μπαλκόνι
09:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.