Συναγερμός σε όλο τον κόσμο για τον έμπολα

Διεθνής κινητοποίηση και συναγερμός απέναντι στην εξάπλωση του ιού έμπολα.

Αρχίζοντας από την Ευρώπη, στην Ισπανία, η νοσοκόμα που μολύνθηκε από τον έμπολα στο νοσοκομείο της Μαδρίτης όπου δούλευε, έχει θεραπευθεί πλήρως, χωρίς να είναι πλέον φορέας του ιού. Στη Γαλλία μία πτήση της Air France ματαιώθηκε λόγω εντοπισμού ύποπτου κρούσματος έμπολα επί εδάφους.

Η νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο, το πρώτο άτομο που μολύνθηκε από τον έμπολα εκτός Αφρικής δεν φέρει πλέον τον ιό, σύμφωνα με τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε. Παράλληλα στην Γαλλία ματαιώθηκε πτήση της Air France με προορισμό το Κονακρί της Γουινέας μετά από έλεγχο για έμπολα που διενεργήθηκε στο αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο που διενεργεί πτήσεις στο Κονακρί έχει απολυμανθεί προληπτικά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε ότι θα ήταν «τεράστια ανοησία» να κλείσουν τα σύνορα της χώρας σε άτομα που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές της δυτικής Αφρικής, τασσόμενος υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου στις εισόδους της Γαλλίας. Όπως ανέφερε, αυτοί οι άνθρωποι θα βρουν άλλους λαθραίους τρόπους για να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να περάσουν από έλεγχο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μεταφοράς της μόλυνσης. 

Έκκληση για πανευρωπαϊκή κινητοποίηση απηύθυνε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, για την αντιμετώπιση του έμπολα. Όπως δήλωσε, η ένταση της κρίσης του ιού απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση της κατάστασης με όλα τα μέσα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών πολιτικών μονάδων και μονάδων έκτακτης ανάγκης. Η αποστολή πολιτικών μονάδων θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή και κρατών-μελών που δε διαθέτουν μονάδες έκτακτης ανάγκης, εξήγησε ο κ. Σταϊνμάγιερ.  Μετά τη Γαλλία και οι βελγικές αρχές αποφάσισαν να ξεκινήσουν προληπτικούς ελέγχους για τον Έμπολα στα αεροδρόμια της χώρας. Νοσηλευτές με ειδικές θερμικές κάμερες θα ελέγχουν για συμπτώματα του ιού τους επιβάτες που φτάνουν από τις πληγείσες χώρες της δυτικής Αφρικής.

Από την άλλη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, έδωσε εντολή για τη δημιουργία 30μελούς ομάδας ιατρικής υποστήριξης σε περίπτωση κρίσης έμπολα στη χώρα. Στην ομάδα συμμετέχει ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ιατροί και νοσηλευτές όπως και εκπαιδευτές πρωτοκόλλου για λοιμώδεις νόσους. Η ομάδα θα κινητοποιηθεί μόνον στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε το Πεντάγωνο και δεν τίθεται ζήτημα αποστολής της στη δυτική Αφρική.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, σε ανοικτή επιστολή της κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στον αγώνα εναντίον του ιού που «δεν γνωρίζει σύνορα». Η κ. Σίρλιφ είπε ότι σε διάστημα έξι μηνών ο έμπολα κατάφερε να πάρει τη ζωή 2,000 Λιβεριανών φέρνοντας τη χώρα σε αδιέξοδο. Η εξάπλωση της επιδημίας στη δυτική Αφρική επηρεάζει τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την οικονομία, με τον κίνδυνο να αφήσει πίσω της «χαμένη γενιά» νέων Αφρικανών.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: ΑΠΕ, euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:11

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων
14:01
[Βίντεο] Προσγειώθηκε το C-130 από την Βηρυτό μεταφέροντας Κύπριους και Ελλαδίτες
13:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
13:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό
12:43
Περισσότερες πτήσεις τσάρτερ για Βρετανούς στον Λίβανο - Φεύγουν και με σκάφη προς Κύπρο
12:39
Υεμένη: Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ
11:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
11:35
Πρόεδρος: Οι δηλώσεις Κουλία δεν συνιστούσαν συνταγματική εκτροπή
11:22
Η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και η ελεύθερη πρόσβαση της στις υπηρεσίες, στόχοι του νέου Γενικού Ελεγκτή
10:59
[ΒΙΝΤΕΟ] Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος το δείπνο με Γκουτέρες και Τατάρ
10:43
Σε σοβαρή κατάσταση νεαρός μετά από τροχαίο στον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου
10:15
Σε κρίσιμη κατάσταση 31χρονος που έπεσε από μπαλκόνι
09:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.