Ξαναπερπάτησε μετά από μεταμόσχευση οσφρητικών κυττάρων στον σπόνδυλο

Ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους με παράλυση της σπονδυλικής στήλης δίνει η επιτυχημένη εφαρμογή θεραπείας με μεταμόσχευση κυττάρων. Ένας άνδρας, ο οποίος ήταν παραπληγικός κατάφερε να ξαναπερπατήσει μετά από μεταμόσχευση οσφρητικών κυττάρων από τη μύτη του στην σπονδυλική του στήλη.

Η μεταμόσχευση έγινε από Πολωνούς γιατρούς, οι οποίοι εφάρμοσαν ευρήματα Βρετανών επιστημόνων του πανεπιστημίου University College London (UCL).

Πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο στον κόσμο που ανακτά σε σημαντικό βαθμό την κινητικότητά του μετά από τη συγκεκριμένη θεραπεία. Ο 38χρονος Βούλγαρος Ντάρεκ Φιντίκα είχε παραλύσει από τη μέση και κάτω πριν τέσσερα χρόνια αφού δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και υπέστη σοβαρό τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη. Παρά την εντατική φυσιοθεραπεία στην οποία υποβαλλόταν για δύο χρόνια, δεν είχε εμφανίσει καμία βελτίωση.

Οι επιστήμονες πήραν οσφρητικά νευρικά κύτταρα από τη μύτη του, τα καλλιέργησαν και τα μεταφύτευσαν στη σπονδυλική στήλη του, λίγο πάνω και λίγο κάτω από το σημείο του τραύματος. Συνολικά έγιναν περίπου 100 μικρο-εγχύσεις 500.000 κυττάρων. Επειδή τα κύτταρα ανήκαν στον ασθενή, δεν υπήρχε φόβος απόρριψής τους, ούτε ανάγκη για ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Τα κύτταρα της μύτης βοήθησαν στην επανασύνδεση των αποκομμένων νεύρων της σπονδυλικής στήλης, δημιουργώντας ανάμεσά τους μια νευρική «γέφυρα», κάτι που έως τώρα εθεωρείτο αδύνατο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα οσφρητικά κύτταρα είναι τα μόνα που αναγεννώνται στη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Δεκαοχτώ μήνες μετά την επέμβαση, ο ασθενής είναι πλέον σε θέση να κινείται με τη βοήθεια ορθοπεδικού στηρίγματος και έχει αποκτήσει ξανά ένα μέρος των αισθήσεών του στα κάτω άκρα. Σε ένα βαθμό έχει ξανά μια ανεξάρτητη ζωή, μπορώντας να οδηγήσει ακόμη και αυτοκίνητο, ενώ η σεξουαλική λειτουργία του έχει εν μέρει επανέλθει.

Η επέμβαση έγινε από έναν από τους κορυφαίους νευροχειρουργούς διεθνώς, που ειδικεύεται σε τραύματα της σπονδυλικής στήλης, τον δρα Πάβελ Ταμπάκοφ του Ιατρικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βροκλάου, ενώ η τεχνική αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Τζόφρι Ρέιζμαν του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Cell Transplantation”. Ο καθηγητής Ρέιζμαν δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί ορόσημο που θα οδηγήσει σε μια ιστορική αλλαγή δίνοντας ελπίδα σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ακινητοποιηθεί λόγω τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες και σε άλλες ιατρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, ώστε να βοηθήσουν περισσότερους παράλυτους. Άλλοι επιστήμονες χαρακτήρισαν ελπιδοφόρα την εξέλιξη, όμως δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες κλινικές δοκιμές, ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η νέα μέθοδος, καθώς έως τώρα έχει δοκιμαστεί μόνο σε έναν ασθενή.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 12:02

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων
14:01
[Βίντεο] Προσγειώθηκε το C-130 από την Βηρυτό μεταφέροντας Κύπριους και Ελλαδίτες
13:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
13:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό
12:43
Περισσότερες πτήσεις τσάρτερ για Βρετανούς στον Λίβανο - Φεύγουν και με σκάφη προς Κύπρο
12:39
Υεμένη: Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ
11:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
11:35
Πρόεδρος: Οι δηλώσεις Κουλία δεν συνιστούσαν συνταγματική εκτροπή
11:22
Η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και η ελεύθερη πρόσβαση της στις υπηρεσίες, στόχοι του νέου Γενικού Ελεγκτή
10:59
[ΒΙΝΤΕΟ] Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος το δείπνο με Γκουτέρες και Τατάρ
10:43
Σε σοβαρή κατάσταση νεαρός μετά από τροχαίο στον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου
10:15
Σε κρίσιμη κατάσταση 31χρονος που έπεσε από μπαλκόνι
09:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.