Έμπολα: χωρίς αύξηση τα κρούσματα- πανικός στις ΗΠΑ

Στις 4.922 ανέρχονται τα θύματα του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάτι που καταδεικνύει ότι ο αριθμός των θυμάτων παραμένει σταθερός. Ωστόσο οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επιφυλακή, περιορίζοντας ακόμα και άτομα που ταξίδεψαν στη δυτική Αφρική και δεν έχουν συμπτώματα.

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τα στοιχεία που διαθέτει καθώς οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν πολλούς «πιθανούς» και «ύποπτους» θανάτους από Έμπολα, oι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε τελικά, δεν οφείλονταν στον ιό. Από την άλλη, σε αρκετές πολιτείες των  ΗΠΑ ακολουθείται ένα υπερβολικά αυστηρό πρόγραμμα αντιμετώπισης του Έμπολα. Όπως φαίνεται, άτομα που ταξίδεψαν στη δυτική Αφρική και δεν βρέθηκαν θετικά στον ιό μπαίνουν σε καραντίνα. Αρκετές πολιτείες επιβάλλουν καραντίνα 21 ημερών σε νοσοκόμες και ιατρούς, οι οποίοι είχαν μεταβεί στις πληγείσες χώρες για να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια.

Μία νοσοκόμα από το Μέιν, η Κάσι Χίκοξ, 33, έχει τεθεί σε καραντίνα χωρίς να βρεθεί θετική στον ιό ή να παρουσιάζει συμπτώματα. Η Χίκοξ δήλωσε ότι δεν επιτρέπει στους πολιτικούς να την εκφοβίζουν, τονίζοντας ότι θα κινηθεί νομικά αν η πολιτεία δεν ανακαλέσει τα περιοριστικά μέτρα. Όπως δήλωσε η 33χρονη νοσοκόμα, η ίδια δεν αποτελεί κίνδυνο για το κοινό, εφόσον η τελευταία επαφή που είχε με ασθενή μολυσμένο με Έμπολα ήταν η 21η Οκτωβρίου. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο Έμπολα χρειάζεται 21 ημέρες για να «εκκολαφθεί» και μόνον οι ασθενείς με συμπτώματα μπορούν να τον μεταδώσουν. Η Χίκοξ είχε μεταβεί στη Σιέρα Λεόνε με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Όπως φαίνεται, ακόμα και άτομα τα οποία είχαν απλώς ταξιδέψει στη δυτική Αφρική αλλά δεν είχαν έρθει σε επαφή με ασθενείς με Έμπολα τίθενται σε καραντίνα. Για παράδειγμα, οι σχολικές υπηρεσίες του Κονέντικατ απαγόρευσαν σε ένα 7χρονο κορίτσι να πάει στο σχολείο για τρεις εβδομάδες, λόγω του φόβου ότι μπορεί να προσβλήθηκε από τον ιό καθώς βρισκόταν στην Νιγηρία για να παρευρεθεί σε ένα γάμο. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η Νιγηρία δεν έχει πληγεί από την επιδημία μέρες μετά το ταξίδι του κοριτσιού.

Στις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν τέσσερα κρούσματα Έμπολα και ένας θάνατος από τον ιό. Το πρώτο κρούσμα, ήταν ένας Λιβεριανός στο Τέξας, ο οποίος και πέθανε από τον ιό. Δύο νοσοκόμες που τον περιέθαλπταν είχαν μολυνθεί αλλά έχουν αναρρώσει πλήρως. Ο μοναδικός ασθενής με Έμπολα στις ΗΠΑ είναι ένας ιατρός στη Νέα Υόρκη, ο Κρεγκ Σπένσερ, ο οποίος είχε επιστρέψει από τη Γουινέα όπου περιέθαλπτε θύματα του ιού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι θα παρουσιάζονται μεμονωμένα κρούσματα του Έμπολα στη χώρα, μέχρι να περιοριστεί η επιδημία στη δυτική Αφρική. Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, πρέπει η διεθνής κοινότητα να εργαστεί για να περιορίσει την επιδημία στις πληγείσες χώρες της δυτικής Αφρικής. Ακόμα εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκλειστούν πλήρως από τον κόσμο για να προστατευθούν επισημαίνοντας όμως ότι το αμερικανικό σύστημα υγείας αποδεικνύεται ικανό να χειριστεί τα κρούσματα του Έμπολα.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: Reuters- ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:12

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων
14:01
[Βίντεο] Προσγειώθηκε το C-130 από την Βηρυτό μεταφέροντας Κύπριους και Ελλαδίτες
13:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
13:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό
12:43
Περισσότερες πτήσεις τσάρτερ για Βρετανούς στον Λίβανο - Φεύγουν και με σκάφη προς Κύπρο
12:39
Υεμένη: Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ
11:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
11:35
Πρόεδρος: Οι δηλώσεις Κουλία δεν συνιστούσαν συνταγματική εκτροπή
11:22
Η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και η ελεύθερη πρόσβαση της στις υπηρεσίες, στόχοι του νέου Γενικού Ελεγκτή
10:59
[ΒΙΝΤΕΟ] Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος το δείπνο με Γκουτέρες και Τατάρ
10:43
Σε σοβαρή κατάσταση νεαρός μετά από τροχαίο στον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου
10:15
Σε κρίσιμη κατάσταση 31χρονος που έπεσε από μπαλκόνι
09:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.