Από σειρά λαθών το πρώτο κρούσμα έμπολα στην Ευρώπη

Σε συναγερμό βρίσκονται  οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας μετά το πρώτο κρούσμα του ιού έμπολα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab, τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία έχουν τα κατάλληλα μέσα για να απομονώσουν ασθενείς και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Σίγουρα όμως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, ανέφερε η κα. Jakab λόγω του ότι υπάρχει αυξημένη διακίνηση από και προς τη δυτική Αφρική.
Το πρώτο κρούσμα έμπολα στην Ευρώπη παρουσιάστηκε στην Ισπανία, όπου η νοσοκόμα Teresa Romero διαγνώστηκε με τον ιό την περασμένη Δευτέρα. Άλλα τέσσερα άτομα νοσηλεύτηκαν και βρίσκονται σε καραντίνα ενώ πάνω από 50 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τη γυναίκα βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Ακόμα, οι ισπανικές αρχές διέταξαν να θανατωθεί και να αποτεφρωθεί ο σκύλος της Romero, παρά τις αντιρρήσεις του συζύγου της. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης ανθρώπων από το ζώο.


Οι ισπανικές αρχές διεξάγουν έρευνα για να διαπιστωθεί πώς προσβλήθηκε από τον ιό, εφόσον η ίδια η νοσοκόμα δεν διαπίστωσε κάποιο πρόβλημα με τον εξοπλισμό προστασία της. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Paίs, μια σειρά λαθών οδήγησε στην προσβολή της Romero από τον έμπολα. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι μάλλον δεν είχε φορέσει την τρίτη στρώση προστατευτικής στολής, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη τη μόλυνση. Επίσης, ενώ η 40χρονη νοσοκόμα είχε ενημερώσει επανειλημμένα το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν ότι ήταν εμπύρετη, κανείς δεν θεώρησε ότι είχε κολλήσει έμπολα λόγω του ότι δεν είχε υψηλό πυρετό. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της χώρας, μόνον εάν ο πυρετός υπερβαίνει τους 38,6 βαθμούς κρίνεται απαραίτητο να εξεταστεί κάποιος για έμπολα. Ακόμα και όταν εισήχθη σε νοσοκομείο της Μαδρίτης δηλώνοντας ότι μπορεί να έχει την ασθένεια, το προσωπικό προστατευόταν μόνο με μάσκες και γάντια. 


Το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείο Κάρολος ο 3ος- La Paz, στο οποίο εργάζεται η Romero διαμαρτύρεται διότι αισθάνεται ότι δεν προστατεύεται αρκετά στο χώρο εργασίας του. Απαιτούν να μάθουν από τις αρχές πώς γίνεται να κόλλησε τον ιό η Romero εφόσον δεν μεταφέρεται από τα σωματίδια του αέρα αλλά πρέπει κάποιος να έρθει σε επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά για να προσβληθεί. Το προσωπικό του νοσοκομείου ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Υγείας της χώρας Άνα Μάτο, θεωρώντας ότι οι ανεπάρκειες οφείλονται στις περικοπές που επέβαλε το κράτος λόγω της κρίσης.


Στη Romero χορηγούνται αντισώματα από ασθενείς που κατάφεραν να αναρρώσουν από τον ιό.
Ένας από τους γιατρούς που ανακάλυψαν τον ιό, ο Peter Piot, δήλωσε στο Reuters ότι είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας με σχολαστικότητα και αυστηρότητα στις εγκαταστάσεις υγείας. Δεν υπάρχει υπερβάλλων ζήλος στην περίπτωση του έμπολα, δεν μπορεί κανείς να είναι υπερβολικά προσεκτικός, προειδοποίησε.

Σύνταξη:  Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: Reuters, Εl Paίs

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:11

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων
14:01
[Βίντεο] Προσγειώθηκε το C-130 από την Βηρυτό μεταφέροντας Κύπριους και Ελλαδίτες
13:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
13:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό
12:43
Περισσότερες πτήσεις τσάρτερ για Βρετανούς στον Λίβανο - Φεύγουν και με σκάφη προς Κύπρο
12:39
Υεμένη: Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ
11:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
11:35
Πρόεδρος: Οι δηλώσεις Κουλία δεν συνιστούσαν συνταγματική εκτροπή
11:22
Η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και η ελεύθερη πρόσβαση της στις υπηρεσίες, στόχοι του νέου Γενικού Ελεγκτή
10:59
[ΒΙΝΤΕΟ] Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος το δείπνο με Γκουτέρες και Τατάρ
10:43
Σε σοβαρή κατάσταση νεαρός μετά από τροχαίο στον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου
10:15
Σε κρίσιμη κατάσταση 31χρονος που έπεσε από μπαλκόνι
09:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.