Αναπτερώνονται οι ελπίδες για ύπαρξη ζωής στον Άρη

Οργανικά στοιχεία όπως μεθάνιο και άνθρακα ανακάλυψε στον Άρη το διερευνητικό σκάφος της NASA Curiosity (περιέργεια).

Κυρίως η ανακάλυψη μεθανίου αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη, εφόσον η εν λόγω χημική ουσία, τουλάχιστον στη Γη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή.

Είναι απαραίτητο να διενεργηθούν περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις, πιο εξειδικευμένες από αυτές που δύναται να προσφέρει το σκάφος, για να μπορέσει να εξακριβωθεί αν τα οργανικά στοιχεία προέρχονται από γεωχημικές διαδικασίες ή σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής στον Άρη.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ομάδας του Curiosity, John Grotzinger του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας στην Πασαντένα, η ανακάλυψη οργανικών στοιχείων στον Άρη αποτελεί σπουδαία ανακάλυψη. Η πιθανότητα να συνδέονται με την ύπαρξη ζωής δεν πρέπει να απορρίπτεται, προσέθεσε ο επιστήμονας.

xl nasa-curiosity-rover-624-compressed

 

To Curiosity 

Η πορεία του Curiosity
Το Curiosity, πριν από ένα χρόνο, δεν είχε καταφέρει να βρει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του κρατήρα Gale (θύελλα), όμως συνέχιζε να αναζητά την ουσία.

Το Νοέμβριο του 2013 είχε εντοπίσει αρκετά αυξημένες ποσότητες μεθανίου, οι οποίες 60 ημέρες μετά τον εντοπισμό τους εξαφανίστηκαν. Επιστήμονες εικάζουν ότι το μεθάνιο παρήχθη κάπου κοντά στο σκάφος και ύστερα εξανεμίστηκε.

Τηλεσκόπια από τη Γη και διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη είχαν προηγουμένως εντοπίσει σύννεφα μεθανίου, τα οποία όμως εξαφανίζονταν μετά από κάποιο διάστημα.

Όπως είπε ένας εκ των επιστημόνων της ομάδας του Curiosity, ο Sushil Atreya, είναι αδύνατον στο παρόν στάδιο με τα συγκεκριμένα δεδομένα να εντοπιστεί η πηγή του μεθανίου.

To Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Αύγουστο 2012. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο κρατήρας Gale (θύελλα) του Άρη περιείχε κάποτε νερό, τα ιζήματα του οποίου προκάλεσαν το όρος Sharp (αιχμηρό). Μετά από την προσεδάφισή του στον κόκκινο πλανήτη το σκάφος είχε εντοπίσει ότι ο πλανήτης είχε τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωση μικροοργανισμών. Επομένως, το Curiosity ανακάλυψε ότι ο Άρης έχει συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης, έχοντας τις κατάλληλες χημικές ουσίες και περιβαλλοντικές συνθήκες για τη ζωή.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: Reuters

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 10:13

Τελευταιες Ειδησεις

30 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 30 Απριλίου 2024
06:30
Εν αναμονή για την απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία
05:48
Επίθεση Χούθι σε εμπορικά και πολεμικά πλοία
05:41
Τουλάχιστον 4 νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στην Οδησσό
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 30/04/24
05:25
Περού: Στους 25 οι νεκροί από το τροχαίο
05:19
Προτροπές Μπάιντεν για απελευθέρωση των ομήρων
05:14
29 Απριλίου
Τραγωδία στο Περού - 23 νεκροί μετά απο πτώση λεωφορείου σε χαράδρα
21:43
Την Πέμπτη στον Λίβανο οι ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό
21:10
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα - Διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
20:47
Μάτι: Ένοχοι 6 από τους 21 για τη φονική πυρκαγιά - Οργή συγγενών
20:30
Μισέλ: Θεμελιώδες στοιχείο για τα ευρωτουρκικά το Κυπριακό - Φιλοδοξίες για διεύρυνση της ΕΕ
19:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.