Προβλέψιμος πλέον ο μετεγχειρητικός χρόνος ανάρρωσης

Αιματολογική εξέταση η οποία δύναται να προβλέψει τον χρόνο ανάρρωσης ενός ασθενούς μετά από εγχείριση, ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο επιστήμονες ελληνικής καταγωγής.

Το τεστ ανιχνεύει τις αφανείς αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε κυτταρικό επίπεδο, εκτιμώντας έτσι τον αναμενόμενο χρόνο ανάρρωσης.

Κάθε χρόνο παγκοσμίως γίνονται πάνω από 200 εκατομμύρια εγχειρίσεις. Αν και οι περισσότερες δεν θεωρούνται σοβαρές, συχνά προκαλούν φλεγμονές, με συνέπεια να παρατείνεται η περίοδος ανάρρωσης του ασθενούς. Πολύ συχνά δεν είναι σε θέση οι γιατροί να γνωρίζουν πόσο γρήγορα θα αναρρώσουν οι ασθενείς. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει επαρκώς γιατί μερικοί άνθρωποι ανακάμπτουν γρήγορα (π.χ. μέσα σε μία εβδομάδα), ενώ άλλοι - μετά την ίδια ακριβώς επέμβαση - μπορεί να καθυστερούν πολύ περισσότερο να αναρρώσουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας - ανοσολογίας Γκάρι Νόλαν και τον αναισθησιολόγο Μπράις Γκοντιλιέρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 32 ασθενείς ηλικίας 50 έως 80 ετών, οι οποίοι είχαν κάνει ορθοπεδική εγχείρηση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν «σήματα» στα κύτταρα, τα οποία δίνουν ενδείξεις για το πόσο γρήγορα θεραπεύεται μια χειρουργημένη περιοχή.       

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ομάδα βιοχημικών δεικτών αποτελεί ανοσολογική «υπογραφή» ανάρρωσης και είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή. Οι δείκτες μπορούν να μετρηθούν 24 ώρες μετά την χειρουργική επέμβαση. Όταν η δραστηριότητα στη συγκεκριμένη ομάδα ανοσο-κυττάρων είναι έντονη, τότε η ανάκαμψη θα είναι αργή, ενώ αντίθετα αν η δραστηριότητα είναι χαμηλή, τότε η ανάρρωση θα είναι ταχεία.       

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν τελικά να αναπτύξουν ένα τεστ που θα γίνεται πριν την εγχείρηση και θα προβλέπει κατά προσέγγιση τον χρόνο ανάκαμψης του ασθενούς μετά την επέμβαση. Με αυτό τον τρόπο, θα εντοπίζονται οι ασθενείς για τους οποίους η χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει μεγαλύτερους κινδύνους από ό,τι οφέλη.     

Από ελληνικής πλευράς, στην ανακάλυψη συμμετείχαν οι ερευνήτριες Γκαμπριέλα Φραγκιαδάκη και Μόνικα Νικολάου του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Συνεχίζεται με σφοδρότητα η σύγκρουση του ισραηλινού στρατού με την Χεζμπολά
16:09
Σκάφος από τον Λίβανο κατέπλευσε στη μαρίνα της Λάρνακας
15:41
Ιστορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Μαυρίκιου
15:17
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων
14:01
[Βίντεο] Προσγειώθηκε το C-130 από την Βηρυτό μεταφέροντας Κύπριους και Ελλαδίτες
13:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
13:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Το δείπνο στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επόμενο σημείο αναφοράς στο Κυπριακό
12:43
Περισσότερες πτήσεις τσάρτερ για Βρετανούς στον Λίβανο - Φεύγουν και με σκάφη προς Κύπρο
12:39
Υεμένη: Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ
11:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
11:35
Πρόεδρος: Οι δηλώσεις Κουλία δεν συνιστούσαν συνταγματική εκτροπή
11:22
Η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και η ελεύθερη πρόσβαση της στις υπηρεσίες, στόχοι του νέου Γενικού Ελεγκτή
10:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.