Δυνατή η πρόληψη του παγκρεατικού καρκίνου

Νέα μέθοδο πρόληψης του καρκίνου του παγκρέατος ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ένας ελληνικής καταγωγής.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε έναν βιοδείκτη ο οποίος εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος, προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Αν και είναι ακόμη νωρίς για την ανάπτυξη ενός κανονικού διαγνωστικού τεστ, η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο προς αυτή την ελπιδοφόρα κατεύθυνση.

Η μέθοδος αυτή διαγιγνώσκει τον καρκίνο τουλάχιστον δύο χρόνια πριν να μπορέσει να διαγνωστεί με τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber, καθώς επίσης των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ (μεταξύ των οποίων ο Θαλής Παπαγιαννακόπουλος του Τμήματος Βιολογίας), με επικεφαλής τον Μπράιαν Γουόλπιν, βρήκαν ότι, πριν τη διάγνωση της νόσου, παρατηρείται μικρή αύξηση στο επίπεδο ορισμένων αμινοξέων. Η ανακάλυψη μπορεί επίσης να φωτίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου ο καρκίνος του παγκρέατος «πυροδοτεί» ως παρενέργεια τη συχνά θανατηφόρα μυϊκή καχεξία.

Οι περισσότεροι ασθενείς με παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα (την πιο συχνή μορφή παγκρεατικού καρκίνου) διαγιγνώσκονται αφότου η νόσος φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, με συνέπεια πολλοί να πεθαίνουν μέσα σε ένα μόνο έτος μετά τη διάγνωση. Γι' αυτό, οι γιατροί αναζητούν έναν τρόπο έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης, ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι ερευνητές εστίασαν στις αφανείς μεταβολικές αλλαγές που μπορεί να προκαλεί ο μη διαγνωσμένος παγκρεατικός καρκίνος. Ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.500 ανθρώπους ψάχνοντας διαφορετικούς μεταβολίτες (ουσίες που παράγονται από τη διαδικασία του μεταβολισμού) σε όσους είχαν τον συγκεκριμένο καρκίνο, σε σύγκριση με όσους ήσαν υγιείς. Έτσι, εντόπισαν ορισμένα αμινοξέα σε άτομα που αργότερα διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος.. Όπως είπε ο Μπράιαν Γουόλπιν, «τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση αυτών των αμινοξέων οφείλεται στην παρουσία ενός πρώιμου παγκρεατικού όγκου».  

Θα χρειαστούν πάντως αρκετά χρόνια, έως ότου δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο τεστ έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, κατάλληλο για κλινική εφαρμογή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine".

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

30 Απριλίου
Χριστοδουλίδης -Σούνακ συζήτησαν για "Αμάλθεια", μεταναστευτκό, Κυπριακό...
18:40
Οι ανακαλύψεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ σε σύσκεψη στο Προεδρικό
18:35
Η Ρωσία κατέρριψε έξι αμερικανούς πυραύλους που εκτόξευσε η Ουκρανία
18:03
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 30 Απριλίου 2024
18:00
Εκλογές 9ης Ιουνίου: Πέραν των 7.000 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο του λαού
17:53
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 30/4/24
17:45
Ισραήλ: Νεκρός Τούρκος υπήκοος ύστερα από επίθεση με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού
17:23
Με 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες ενισχύεται το Υφυπουργείο Έρευνας - Ετήσιος απολογισμός...
16:36
Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση του πυλώνα άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης
16:25
Σε λειτουργία από την Παρασκευή έξι σταθερές κάμερες φωτοεπισήμανσης στη Λευκωσία
16:09
Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι στην επίθεση με σπαθί στο Λονδίνο
15:26
Ιταλία: Φυλάκιση στον Τζανφράνκο Φίνι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
15:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.