Επιμένει σε διασύνδεση Κυπριακού και υδρογονανθράκων

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κύπρο έχει συνδεθεί με τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και δεν γίνεται να αποσυνδεθεί, επανέλαβε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Σε συνέντευξη στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly", ο κ. Άιντα είπε ότι η παρούσα κατάσταση είναι δύσκολη και περίπλοκη για τις συνομιλίες και "βρίσκομαστε σε ένα αδιέξοδο, αλλά αυτή η κρίση έδειξε την αναγκαιότητα για να προχωρήσουμε μπροστά".
Ανέφερε ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων έχει συνδεθεί με το κυπριακό πρόβλημα, ίσως με διαφορετικό τρόπο για τις δύο πλευρές, αλλά δεν γίνεται να αποσυνδεθεί. "Αυτό", πρόσθεσε, "αποτελεί ένα πολύ δυνατό επιχείρημα για να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης".
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να μιλήσει για τις προθέσεις ή τις δεσμεύσεις της Άγκυρας, "αυτό που είναι όμως βέβαιο", προσθεσε, "είναι η αποχώρηση του Μπαρμπαρός από τα κυπριακά ύδατα".
Στη συνέντευξη, ο Νορβηγός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται επίσης σε πολύ μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν από τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές να αναπτυχθεί μια οικονομία βασισμένη στο πετρέλαιο και το αέριο σε μια μοιρασμένη χώρα, είναι αρνητικές.
Είπε ακόμα ότι δεν έχει καμία εναλλακτική πρόταση και υποστήριξε ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου είναι μια κρίση της στιγμής και όχι του μέλλοντος.
"Γι' αυτό", είπε, "η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων θα πρέπει να τύχει διαχείρισης με στρατηγική και με στόχο τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα προκύψουν".
Ανέφερε επίσης ότι ένα από τα μηνύματα που θέλει να στείλει είναι ότι το θέμα με το Μπαρμπαρός είναι μόνο ένα κομμάτι στο παζλ. "Εγώ", πρόσθεσε, "προσπαθώ να παρουσιάσω όλα τα κομμάτια του παζλ και να επαναφέρω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δύο πλευρές".
Είπε ωστόσο ότι εξαρτάται από τις δύο πλευρές αν θέλουν να επανέλθουν στις συνομιλίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει σύντομα.
Ο κ. Άιντα δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα επιστρέψει στην Κύπρο, αλλά ανέφερε ότι μια επίσκεψη ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν και άλλοι παίκτες στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, όπως οι Βρυξέλλες, η Νέα Υόρκη και η Άγκυρα.
Στις 26 Ιανουαρίου, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στην Κύπρο.

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου
Πηγή: CYPRUS WEEKLY

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:14

Τελευταιες Ειδησεις

30 Απριλίου
Το μέλλον του πολέμου στη Γάζα θα εξαρτηθεί από την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία
13:40
Πρόεδρος: Αρνητική εξέλιξη η δικαστική διαδικασία μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας
13:26
Στις 2 Μαΐου θα είναι έτοιμη η πλωτή αποβάθρα
13:20
Πέντε νοσηλείες τραυματιών μετά από τις επιθέσεις με σπαθί στο ΒΑ Λονδίνο
12:44
Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο
12:10
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 30/4/24
11:18
Στα 320 εκατομμύρια δολάρια το κόστος της πλωτής αποβάθρας
11:05
Ολοκληρώνεται σήμερα η προθεσμία για το Ταμείο Αλληλεγγύης
10:44
Αφγανιστάν: 6 νεκροί από επίθεση σε τζαμί
09:27
ΟΑΥ: Ανάγκη ένταξης και άλλων κέντρων αποκατάστασης στο ΓεΣΥ
08:34
Ελεύθεροι οι τρεις αλλοδαποί για τα επεισόδια στον Αστρομερίτη
07:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 30 Απριλίου 2024
06:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.