Το Facebook σε ξέρει καλύτερα από τους φίλους και τους συγγενείς σου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέα επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι το Facebook είναι σε θέση να «ψυχολογεί» τους ανθρώπους καλύτερα από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μελέτησαν την ικανότητα των υπολογιστών να κρίνουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου συγκρίνοντας τα συμπεράσματα τους με αυτά άλλων ανθρώπων.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν λογισμικό το οποίο μπορούσε να «ψυχολογήσει» χρήστες του Facebook με βάση τα “like” τους.  Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι διαδικτυακές προτιμήσεις κάποιου, τα “like”, αποτελούν και το «ψηφιακό αποτύπωμα» του.

Για τις ανάγκες της έρευνας 86.220 εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για την προσωπικότητά τους και έδωσαν πρόσβαση στους μελετητές στις προτιμήσεις τους στο Facebook. Στη συνέχεια, κλήθηκαν φίλοι και συγγενείς των συμμετεχόντων να κρίνουν την προσωπικότητά τους, 17.622 εθελοντές κρίθηκαν από ένα άτομο και 14.410 από δύο.  Παράλληλα, ο αλγόριθμος διατύπωνε τη δική του κρίση.

Τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη, εφόσον το λογισμικό μπορούσε να κρίνει καλύτερα τον χαρακτήρα κάποιου από ό,τι οι φίλοι και οι συγγενείς του. Μόνον οι σύζυγοι κατάφεραν οριακά να ξεπεράσουν το μηχάνημα σε ακρίβεια.

Εκτιμήσεις για τη χρήση αυτης της τεχνολογίας

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης Γου Γιουγιού του Κέντρου Ψυχομετρικής του Κέμπριτζ, στο μέλλον οι υπολογιστές θα μπορούν να «διαβάζουν» τα ψυχολογικά γνωρίσματά μας και να αντιδρούν ανάλογα, οδηγώντας έτσι στην κατασκευή μηχανών με συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνική επιδεξιότητα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή δρα. Ντέηβιντ Στίλγουελ, η τεχνολογία αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Ο αλγόριθμος έχει στη διάθεση του «μεγάλα δεδομένα» (big data), τα οποία σε συνδυασμό με την ανθρώπινη διαίσθηση μπορούν να καταλήξουν σε πιο ακριβείς ψυχογραφήσεις προσωπικοτήτων.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα συνέστησε προσοχή, τονίζοντας ότι πρέπει να διαφυλάσσεται το «ψηφιακό αποτύπωμα» των ανθρώπων, εφόσον πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Από την άλλη, υπάρχουν ψυχολόγοι, όπως ο Ντέηβιντ Φάντερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που πιστεύουν ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι υπερβολικά περίπλοκη για να μπορεί να αναλυθεί από ένα μηχάνημα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ» (PNAS).

Επιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:49

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαΐου
Γιασάρ Γκιουλέρ: Προσπαθούμε πλέον να αναπτύξουμε τη φιλία με την Ελλάδα μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης
22:39
Σερβία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Μίλος Βούτσεβιτς
22:16
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 2η Μαΐου 2024
21:47
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την χειρότερη οικονομική επίδοση μεταξύ των χωρών του G7 το επόμενο έτος
21:40
Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, σύμφωνα με Bloomberg
21:25
Τη δέσμευση για συνέχιση των προσπαθειών για ελαχιστοποίηση της παράνομης χρηματοδότησης, εκφράζει το Υπουργείο Οικονομικών
20:56
Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα», δηλώνει ο αρχηγός της Χανίγια
20:21
ΟΗΕ για Γάζα: Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται στα 30 με 40 δισ. δολάρια
18:48
Το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
18:19
Υπουργική Σύνοδο για το Μεταναστευτικό θα φιλοξενήσει η Κύπρος στις 17 Μαϊου
17:47
Τμήμα Μετεωολογίας: 3ο Δελτίο Καιρού 2/5/24
17:41
Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο αριθμός των οχηματαγωγών πλοίων που αφίχθηκαν στο λιμάνι Λεμεσού
17:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.