Ευεργετικό κρίθηκε τελικά το αβοκάντο, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.
Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια διαιτολογίας Πένι Κρις-Έθερτον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια μελέτησαν την επίπτωση της κατανάλωσης αβοκάντο σε υπέρβαρους εθελοντές.
Στην μελέτη συμμετείχαν 45 υπέρβαρα άτομα, ηλικίας 21-70 ετών, τα οποία ακολούθησαν τρία διαφορετικά προγράμματα διατροφής για πέντε εβδομάδες. Οι δύο πρώτες δίαιτες δεν περιλάμβαναν αβοκάντο, η μία είχε μόνο χαμηλά λιπαρά ενώ η άλλη μέτρια. Η τρίτη δίαιτα περιείχε μέτρια λιπαρά και ένα αβοκάντο την ημέρα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το τρίτο πρόγραμμα διατροφής ήταν το καλύτερο για τη μείωση της χοληστερίνης.
Η «κακή» χοληστερίνη (LDL) ήταν 13,5 mg/dL χαμηλότερη κατά μέσο όρο όταν ακολουθείτο το τρίτο πρόγραμμα διατροφής με αβοκάντο έναντι μείωσης 8,3 για το δεύτερο πρόγραμμα διατροφής με μέτρια λιπαρά και 7,4 μείωση για το πρώτο πρόγραμμα διατροφής με χαμηλά λιπαρά. Επιπλέον, σε όσους έτρωγαν αβοκάντο καθημερινά, υπήρχε μεγαλύτερη μείωση στην ολική χοληστερίνη και στα τριγλυκερίδια.
Η Κρις-Έθερτον επεσήμανε πως το αβοκάντο μπορεί να μειώσει τους καρδιο-μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, σημειώνοντας ότι καλό είναι να συμπεριληφθεί και το αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.
Πηγή: ΑΠΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:15
https://news.rik.cy/el/article/2015/1/8/abokanto-meionei-kholesterine-kai-triglukeridia/