Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι διαγνώσεις όζων του θυρεοειδούς στην Κύπρο

Στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, συζητήθηκαν οι κύριοι παράγοντες δημιουργίας όζων στο θυρεοειδή αδένα και η πιθανή μετεξέλιξη τους σε καρκίνο του θυρεοειδούς. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου THYROCHEM που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (επιβλέπων Δρ. Κ. Μακρής), του Νοσοκομείου «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» (επιβλέπουσα Δρ. Χ. Ζήρα) και του Ινστιτούτου ογκολογίας “Ion Chiricuta” στη Ρουμανία (επιβλέπουσα Dr. D. Piciu).

Το έργο THYROCHEM ( http://web.cut.ac.cy/thyroid/ ) αποτελεί μια πιλοτική μελέτη σε γυναίκες από την Κύπρο και τη Ρουμανία για την ανάλυση της ανθρώπινης έκθεσης σε χημικές ουσίες, όπως είναι η διφαινόλη Α (BPA), που έχουν ενοχοποιηθεί για τη δημιουργία διαταραχών στο ενδοκρινικό σύστημα, όπως π.χ., με την εμφάνιση όζων στο θυρεοειδή. H μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη σχετική έρευνα παγκοσμίως.
Τα τελευταία χρόνια, οι όζοι του θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται όλο και πιο συχνά στην Κύπρο και σε ένα μικρό ποσοστό (8-14%) μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς. Με βάση το Αρχείο Καρκίνου της Κύπρου, ο καρκίνος του θυρεοειδούς στην Κύπρο είναι ο 3ος πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος καρκίνου σε γυναίκες και δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς μέχρι τώρα ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία και επιστημονικός υπεύθυνος του THYROCHEM ανέλυσε τα αποτελέσματα του έργου, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:
•    • Η διφαινόλη Α ανιχνεύθηκε σε όλες τις συμμετέχουσες από την Κύπρο και τη Ρουμανία και πιθανόν σχετίζεται με την χρήση συσκευασμένων τροφίμων (ειδικά κονσερβών), προϊόντων προσωπικής φροντίδας και καλλυντικών (σύνολο >200 γυναίκες).
• Μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διφαινόλης Α μετρήθηκαν στα ούρα γυναικών της Ρουμανίας σε σχέση με αυτών της Κύπρου.
• Μετρήσεις ιωδίου σε ούρα έδειξαν σχετική ανεπάρκεια σε ιώδιο για μέρος δείγματος γυναικών από την Κύπρο.
Η ογκολόγος ιατρός του Ινστιτούτου Ογκολογίας «Ion Chiricuta» της Ρουμανίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκίνου για τη Ρουμανία, Δρ. Doina Piciu, μίλησε για την επιδημιολογία του καρκίνου του θυρεοειδούς στην Ρουμανία, ενώ ο πυρηνικός ιατρός και Διευθυντής της Μονάδας Καρκίνου του Θυρεοειδούς του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, Δρ. Σάββας Φράγκου παρουσίασε τα αντίστοιχα στοιχεία για την Κύπρο όπου ο καρκίνος του θυρεοειδούς παρουσιάζει αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια στο γυναικείο πληθυσμό της Κύπρου κατατάσσοντας τη χώρα στην 4η θέση της Ευρώπης με τα υψηλότερα νέα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς.
Η Δρ. Στεφανία Παπαθεοδώρου, γυναικολόγος και λέκτορας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία αναφέρθηκε στην έκβαση της εγκυμοσύνης όταν γίνεται διάγνωση καλοήθων ή και κακοήθων όζων του θυρεοειδούς. Η κα Stephanie Gaengler, υποψήφια διδάκτωρ του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, παρουσίασε μέρος των αποτελεσμάτων του THYROCHEM και μίλησε για τα επίπεδα ιωδίου που μετρήθηκαν στις συμμετέχουσες. Πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα μετρήσεων ιωδίου που δημοσιεύονται για πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κα Gaengler παρουσίασε τη σύγκριση αποτελεσμάτων μεταξύ των επιπέδων ιωδίου που μετρήθηκαν στις Κύπριες με τα αντίστοιχα του δείγματος γυναικών από τη Ρουμανία. Οι συγκεντρώσεις ιωδίου στις γυναίκες από τη Ρουμανία κυμαίνονταν γενικά σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ στην Κύπρο τα επίπεδα ιωδίου ήταν χαμηλότερα και σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως φυσιολογικά. Η Ρουμανία εφαρμόζει εδώ και χρόνια νομοθεσία υποχρεωτικής προσθήκης ιωδίου σε εμπορεύσιμα αλάτια και σε προϊόντα όπως το ψωμί, ενώ στην Κύπρο δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Η ανεπάρκεια ιωδίου σχετίζεται με νευροδιανοητικές διαταραχές και διαταραχές του θυρεοειδή αδένα μιας και το ιώδιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τις έγκυες και παιδιά βοηθώντας την ομαλή εξέλιξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και της νοημοσύνης (π.χ., δείκτης νοημοσύνης, IQ) των εμβρύων, βρεφών και παιδιών.
Το ενδιαφέρον και ανταπόκριση του κοινού για την ημερίδα ανέδειξαν την ανάγκη διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων επικοινωνίας και ενημέρωσης του κοινού στο εγγύς μέλλον για θέματα που άπτονται της πρόληψης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, κ.α.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου (www.cut.ac.cy/waterandhealth ) ή και στο τηλέφωνο 357-25002398.

Πηγή: ygeia-news, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:34

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
21:48
Η Ρωσία αποκλείει συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ
21:28
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
20:31
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο-Σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί στρατιώτες
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.