Πιο ευτυχισμένοι όσοι παύουν να χρησιμοποιούν το Facebook

Οι άνθρωποι που απομακρύνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση στην ψυχική τους διάθεση και να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι, αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 1.095 εθελοντές ανακάλυψαν πως όσοι έμειναν μακριά από το Facebook για μόλις επτά ημέρες παρουσίασαν σημαντική μείωση του στρες, του θυμού αλλά και της μοναξιάς τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ίδρυμα Έρευνας Ευτυχίας της Κοπεγχάγης (HRI), οι οποίοι χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες.

Οι μισοί έπρεπε να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν καθημερινά το FB και οι άλλοι μισοί να μείνουν μακριά του έως ότου περάσουν επτά ημέρες, ενώ όλοι υποβλήθηκαν σε ειδικά τεστ αξιολόγησης διαφόρων ψυχολογικών παραμέτρων.

Στο τέλος της εβδομάδες, οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ήταν εκπληκτικές. Οι εθελοντές που δεν είχαν χρησιμοποιήσει το FB είχαν μείωση στα επίπεδα του στρες τους κατά 55%, ενώ είχαν μειωμένα επίπεδα θυμού, λιγότερη μοναξιά, λιγότερη κατάθλιψη, περισσότερη αποφασιστικότητα και περισσότερο ενθουσιασμό.

Επιπλέον, είπαν ότι απολάμβαναν περισσότερο τη ζωή τους και ένιωθαν ευτυχισμένοι.

Αντιθέτως, οι χρήστες του Facebook είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι οι μη-χρήστες φίλοι τους.

Πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλ’ αυτά; «Όταν χρησιμοποιούμε διαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άθελά μας εστιάζουμε σε ό,τι έχουν οι άλλοι και επειδή πάντοτε κάποιοι έχουν περισσότερα από εμάς, αρχίζουμε τις συγκρίσεις οι οποίες μοιραία μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα», απαντούν οι ερευνητές στην σχετική έκθεσή τους.

Όντως, η μελέτη έδειξε πως ο ένας στους δύο ένιωθαν τσιμπήματα ζήλειας για τις υπέροχες εμπειρίες των διαδικτυακών φίλων τους, ο ένας στους τρεις ένιωθε ζήλεια για το πως παρουσιάζονταν οι άλλοι και οι τέσσερις στους δέκα για το ότι κάποιοι άλλοι ήταν πολύ πιο επιτυχημένοι από τους ίδιους.

Ρόλο, όμως, παίζει και το γεγονός πως όταν οι χρήστες έκαναν διάλειμμα από το FB, αυξήθηκαν οι κοινωνικές συναναστροφές τους στον αληθινό κόσμο (π.χ. πήγαιναν για καφέ με τους φίλους τους αντί να τους «βλέπουν» μέσω της οθόνης), ενώ ένιωθαν πως αξιοποιούσαν πιο παραγωγικά τον χρόνο τους.

Ίσως λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τον χρόνο στο θαυμαστό κόσμο των κομπιούτερ και να εστιαστούμε στην αληθινή ζωή, κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:07

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
20:31
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο-Σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί στρατιώτες
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
17:45
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.