Σημαντικά ευρήματα εργαστηρίου του Παν. Κύπρου

Σημαντικά ευρήματα ανακοίνωσαν πρόσφατα ερευνητές από το Εργαστήριο Αναπτυξιακής Βιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σε εργασία που εκπονήθηκε από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Νεόφυτο Χριστοδούλου, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα σε σχέση με το μηχανισμό που οδηγεί στο σχηματισμό του νευρικού σωλήνα στα σπονδυλωτά, μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την εμβρυογένεση.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διεθνή επιστημονικό περιοδικό εγνωσμένου κύρους Cell Reports.
Η ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιώντας μικροσκοπία υψηλής ανάλυσης σε συνδυασμό με μοριακούς βιοαισθητήρες έδειξε ότι η Κορυφαία Στένωση (Apical Constriction), η μορφογενετική κίνηση υπεύθυνη για το σχηματισμό του νευρικού σωλήνα, ελέγχεται από κυτταρικά αυτόνομες και ασύγχρονες παλμικές συσπάσεις ενός κορυφαία εντοπισμένου συμπλόκου ακτίνης.
Οι συσπάσεις αυτές ελέγχονται από κυτταρικά αυτόνομους και ασύγχρονους παλμούς ασβεστίου ενώ επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα της μελέτης προτείνουν ότι η αυτόνομη και ασύγχρονη φύση της διαδικασίας είναι απαραίτητες για τη σωστή διαμόρφωση του νευρικού σωλήνα και του νευρικού συστήματος.
Η σημασία των πιο πάνω ευρημάτων εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα είναι από τις πιο συχνές ανωμαλίες που εμφανίζονται στον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα εμβρυϊκές ανωμαλίες που σχετίζονται με το κλείσιμο του νευρικού σωλήνα οδηγούν σε δυσμορφίες του κρανίου, της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος.
Για το λόγο αυτό, η ακριβής περιγραφή και κατανόηση του μηχανισμού που ελέγχει τη δημιουργία του νευρικού σωλήνα είναι απαραίτητες για την κατανόηση και ταυτοποίηση των παραγόντων που προκαλούν αυτές τις ανωμαλίες.
Το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Κύπρου αποτελεί το κυριότερο κέντρο έρευνας στην Κύπρο στους τομείς Βιολογικών και Βιοϊατρικών επιστημών.
Αποτελείται από προσωπικό προερχόμενο από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού περιλαμβανομένων των Πανεπιστήμιων Harvard, Yale, Cambridge, Oxford και Rockefeller και ερευνητικών κέντρων όπως το EMBL.
Τα τελευταία χρόνια, το Τμήμα έχει παρουσιάσει μεγάλες επιτυχίες τόσο με σημαντικές δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά όσο και με την προσέλκυση σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων όπως ERC και Marie Curie.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:29

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
20:31
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο-Σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί στρατιώτες
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
17:45
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.