Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας

Η καθυστέρηση αναγνώρισης των συμπτωμάτων και πρόσβασης στο νοσοκομείο είναι οι βασικές αιτίες οξείας επιδείνωσης των επιπλοκών και της θνητότητας της καρδιακής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με μελέτες, όσο πιο έγκαιρα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και μεταφέρουμε τον ασθενή στο νοσοκομείο τόσο πιο μεγάλη θα είναι η μείωση των επιπλοκών ενώ, θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος θανάτου.
Σ΄ αυτό έχουν ρίξει βαρύτητα οι επιστήμονες καθώς παρατήρησαν ότι έπειτα από τη στρατηγική εκπαίδευσης των ασθενών και των οικογενειών τους, που τέθηκε σε εφαρμογή σε αρκετά κράτη, επιτεύχθηκε 40%-50% μείωση της θνητότητας.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το 67% των επεισοδίων επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας συμβαίνουν σε ασθενείς στους οποίους έχει ήδη διαγνωσθεί και έτσι είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν την πάθηση. Το 33% συμβαίνει σε ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά σε αυτούς δεν είχε ακόμη γίνει η διάγνωση και έτσι δεν γνώριζαν ότι είχαν τη νόσο. Δηλαδή σε αυτούς η επιδείνωση ήταν το πρώτο επεισόδιο που οδηγούσε στην τοποθέτηση της διάγνωσης καρδιακής ανεπάρκειας.
Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι οι ασθενείς που εισάγονται με καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζουν:Δύσπνοια, σε ποσοστό 92%

  1. Δύσπνοια, σε ποσοστό 92%
  2. Περιφερικό οίδημα, στο 35
  3. Βήχας, στο 33%
  4. Δυσκολίες στην αναπνοή σε οριζόντια θέση, στο 30%
  5. Πόνος στο στήθος, στο 29%
  6. Δύσπνοια τη νύκτα, στο 28%
  7. Κούραση, στο 17%
  8. Ταχυπαλμία, ταχυκαρδία, στο 7%

Αν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικείοι τους είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα, τότε μπορούν να αναγνωρίσουν άμεσα το πρόβλημα και να μεταφέρουν έγκαιρα τον ασθενή στο νοσοκομείο. Αυτό θα τον γλιτώσει από τις επιπλοκές και θα του σώσει τη ζωή.
Σε μια αμερικανική έρευνα διαπιστώθηκε ότι σε ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο για οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, προηγήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις μέχρις ότου να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια. Ο μέσος όρος της καθυστέρησης από την έναρξη των συμπτωμάτων έως την αναζήτηση βοήθειας ήταν 13,3 ώρες.
Οι παράγοντες στους οποίους οφειλόταν η καθυστέρηση αναζήτησης ιατρικής βοήθειας ήταν το γεγονός ότι οι άνδρες ζητούσαν βοήθεια με πολύ μεγάλη καθυστέρηση από ότι οι γυναίκες ενώ τους μπέρδευαν τα πολλά σημεία και συμπτώματα που παρουσίαζαν οι ασθενείς όπως και το γεγονός ότι ο ασθενής δεν είχε ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας.
Τέλος, το γεγονός ότι η ιατρική βοήθεια έπρεπε να αναζητηθεί από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί ήταν σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας.
Ξεπερνώντας τα εμπόδια αυτά και με σωστή εκπαίδευση αναγνώρισης των συμπτωμάτων μπορούμε να μειώσουμε την επικινδυνότητα των περιστατικών, σημειώνουν οι ειδικοί.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:58

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
20:31
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο-Σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί στρατιώτες
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
17:45
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.