Ελπίδες καταπολέμησης του Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες στη Νότια Κορέα ανακάλυψαν ένα μικρό χημικό μόριο, το EPPS, το οποίο, όταν προστέθηκε στο νερό που έπιναν ποντίκια, εξαφάνισε τις χαρακτηριστικές πλάκες από πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές που δημιουργούνται στον εγκέφαλο των πασχόντων από Αλτσχάιμερ.

Αν και σε πρώιμο στάδιο, παρόλα αυτά η μελέτη δημιουργεί ελπίδες ότι ίσως στο μέλλον υπάρξει ένα αποτελεσματικό «όπλο» για την καταπολέμηση των τοξικών πλακών και από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα πειραματόζωα είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε να εμφανίζουν τέτοιες πλάκες στον εγκέφαλό τους. Μετά την χορήγηση του εν λόγω μορίου - το οποίο μοιάζει με την ουσία ταυρίνη, ένα αμινοξύ που περιέχεται στα ενεργειακά ροφήματα όπως το "Red Bull" - οι ικανότητες μνήμης και μάθησής τους εμφάνισαναισθητή βελτίωση, χωρίς να είναι σαφές μέσω ποιου ακριβώς βιολογικού μηχανισμού αυτό κατέστη εφικτό.

Η ουσία ERRS δεν φάνηκε να επιφέρει τοξικές παρενέργειες στα ζώα, ακόμη και σε υψηλές δόσεις. Οι Κορεάτες επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν νέες μελέτες, κατ' αρχήν σε μεγαλύτερα ζώα, για να δουν κατά πόσο το εν λόγω μόριο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας και τα περιστατικά της αυξάνονται διεθνώς κάθε χρόνο. Η αιτιολογία της νόσου είναι ουσιαστικά άγνωστη, αν και σε μικρό ποσοστό -κυρίως όταν η ασθένεια εμφανίζεται σε πιο μικρή ηλικία- φαίνεται ότι παίζει ρόλο η κληρονομικότητα.

Τα υπάρχοντα φάρμακα απλώς επιβραδύνουν τα συμπτώματα, ενώ όταν έχουν σχηματισθεί πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, οι οποίες συμβάλλουν στη νευροεκφύλιση καταστρέφοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα, είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνσή τους, γι' αυτό η κορεατική ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:54

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
20:31
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο-Σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί στρατιώτες
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
17:45
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.