Ψηφιακή αποκατάσταση αγαλμάτων της Σαλαμίνας

Την ψηφιακή αποκατάσταση των πήλινων αγαλμάτων της Σαλαμίνας της Κύπρου, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών του Βρετανικού Μουσείου το 1890, επιχειρεί μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “GRAVITATE,” το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και με τη συμβολή του ανασκαφέα της Σαλαμίνας, καθηγητή Βάσου Καραγιώργη και των συνεργατών του.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου το ακρωνύμιο του προγράμματος, “GRAVITATE”, αφορά στα αρχικά των λέξεων “Geometric Reconstruction And noVel semantIc reunificaTion of culturAl heriTage objEcts”, δηλαδή τη «Γεωμετρική Ανακατασκευή και Καινοτόμο Σημασιολογία Επανένωσης Αντικειμένων Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το “GRAVITATE” στοχεύει στη δημιουργία ενός συνόλου λογισμικών εργαλείων που θα επιτρέπει σε αρχαιολόγους και σε επιμελητές μουσείων να ανακατασκευάζουν κατεστραμμένα ή σπασμένα πολιτιστικά αντικείμενα.
Αυτό, σημειώνεται, θα βοηθήσει στον εντοπισμό και στην επανένωση θραυσμάτων ενός αντικειμένου, θραύσματα τα οποία έχουν καταλήξει σε διάφορες συλλογές στον κόσμο. Επίσης, θα συμβάλει στην αναγνώριση συσχετισμών μεταξύ πολιτιστικών αντικειμένων, που εν τέλει θα οδηγήσουν σε νέα γνώση και κατανόηση των αρχαίων κοινωνιών.
Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έλαβε χρηματοδότηση ύψους €2,593,440 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 Reflective 7, επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ψηφιακή αποκατάσταση των πήλινων αγαλμάτων (τερακότων) της Σαλαμίνας της Κύπρου που χρονολογούνται στην Κύπρο-Αρχαϊκή περίοδο (6ος αι. π.Χ) με την ενσωμάτωση τεχνολογιών 3D με σημασιολογικές διαδικτυακές τεχνολογίες. Σήμερα, τα θραύσματα των αγαλμάτων βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία στην Κύπρο και στη Βρετανία (Κυπριακό Μουσείο, British Museum, Fitzwilliam Museum και Ashmolean Museum), μερικά σε μουσεία της Αυστραλίας και της Τουλούζης της Γαλλίας.
Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί μια ευφυής ψηφιακή πλατφόρμα την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν συντηρητές, επιμελητές, ιστορικοί της τέχνης και αρχαιολόγοι με βασικό ενδιαφέρον την έρευνα σε κατεστραμμένα ή σπασμένα πολιτιστικά αντικείμενα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:54

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025
07:00
Τουρκία: 10 δασεργάτες και εθελοντές πυροσβέστες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς
06:46
Προσωρινή φιλοξενία και υποστήριξη πληγέντων από τη φωτιά ανακοίνωσε ο Δήμος Λεμεσού
06:38
Αίσιο τέλος για τους εγκλωβισμένους της Λόφου - Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια
06:34
Η Αστυνομία καλεί όλους να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Υπηρεσιών - Δρόμοι παραμένουν κλειστοί
06:32
Διαχειρίσιμη η κατάσταση με την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
06:29
Δύο νεκροί από την πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού - Άρχισαν τις πρώτες ρίψεις τα εναέρια μέσα
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/7/2025
05:28
23 Ιουλίου
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στη Γάζα θα πεθάνει από την πείνα
21:55
Σε εξέλιξη επιχείρηση για απεγκλωβισμό 60 περίπου ατόμων στη Λόφου
21:18
Κλειστοί δρόμοι λόγω των πυρκαγιών
20:50
Άνδρας 73 ετών μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο Νοσοκομείο Λεμεσού
20:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.