Τη Σύμβαση Λανζαρότε επικύρωσε και η Κύπρος

Η Κύπρος είναι το 35ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που επικύρωσε τη Σύμβαση για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση, γνωστή ως Σύμβαση Λανζαρότε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Θόρμπγιον Ζάγκλαντ δήλωσε ότι «η σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί ένα από τα πιο εξωφρενικά και απαράδεκτα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος των παιδιών».

Χάρη στη Σύμβασή μας, είπε, μπορούμε να συλλέξουμε δεδομένα και να μετρήσουμε κατά πόσο τα κράτη ανταποκρίνονται στην υπόσχεσή τους να προστατεύσουν τα παιδιά από τη σεξουαλική βία, να την καταπολεμήσουν καλύτερα.

Ο κύριος Ζάγκλαντ εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση γιατί η Κύπρος συντάχθηκε μαζί τους σε αυτόν τον αγώνα.

Η Σύμβαση, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2015, προνοεί την ποινικοποίηση κάθε είδους σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον παιδιών, ενώ υποχρεώνει τα κράτη να υιοθετήσουν σχετική νομοθεσία και να λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν τη σεξουαλική βία. Παράλληλα, ενθαρρύνει τις Κυβερνήσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες των κρατών να προστατεύσουν τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα, διώκοντας παράλληλα τους δράστες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένα στα πέντε παιδιά κάτω των 18 χρονών πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, δράστης είναι μέλος της οικογένειας ή άλλο πρόσωπο που το παιδί εμπιστεύεται.

Με στόχο να σπάσει η σιωπή γύρω από το θέμα, το οποίο θεωρείται ταμπού, το Συμβούλιο της Ευρώπης διεξάγει την εκστρατεία «Ένα στα Πέντε». Η Κύπρος συμμετέχει σε αυτήν από το Νοέμβριο του 2014.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαΐου
Ελλάδα: Η μεγαλύτερη έξοδος εκδρομέων των τελευταίων ετών
11:38
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 04/05/24
11:22
Σε κρίση τα αμερικανικά πανεπιστήμια από τις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις φοιτητών
10:50
Έκαψαν ελαστικά σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού
10:41
Το Ισραήλ προσφεύγει στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας
08:35
Άντονι Μπλίνκεν: Η Χαμάς το μοναδικό εμπόδιο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης του πυρός
08:26
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το Πάσχα
06:44
Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 νεκροί και 74 αγνοούμενοι από πλημμύρες
06:30
Μεγάλο Σάββατο: Έγινε η πρώτη Ανάσταση του Κυρίου
05:43
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 04/05/24
05:18
03 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 4 Μαΐου 2024
21:00
Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Αίγυπτο με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
20:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.