400 περιστατικά καρκίνου του προστάτη ετησίως στην Κύπρο

Κάθε έξι λεπτά ένας άνδρας πεθαίνει από καρκίνο του προστάτη, μια ασθένεια που θεραπεύεται με 100% επιτυχία αν διαγνωστεί εγκαίρως.

Τετρακόσια νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη καταγράφονται κάθε χρόνο στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής επισημαίνοντας ωστόσο ότι συνήθως εννιά στις δέκα περιπτώσεις ανδρών, που εμφανίζουν καρκίνο του προστάτη στην Κύπρο, βρίσκονται στα πρώιμα στάδια.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τη Europa Uomo, με αφορμή την εβδομάδα ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη ο κύριος Πατσαλής είπε ότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο της ώριμης ηλικίας στο ανδρικό φύλο και στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται πολύ αργά, χωρίς να προκαλεί σημαντική βλάβη.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν παύει να αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα ενώ σημείωσε πως η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη έχει διακυμάνσεις παγκόσμια, καθώς η Ασία παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υψηλότερα.
Ο εθελοντικός οργανισμός
EuropaUomoΚύπρου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη στέλλει το μήνυμα προς όλους τους άνδρες πέραν των πενήντα ετών να εξετάζονται προληπτικά.
Η οργάνωση έχει συμβάλει τα μέγιστα στα μόλις οκτώ χρόνια παρουσίας της στην Κύπρο στον τομέα της ενημέρωσης των ανδρών για την ασθένεια.
Ο διευθυντής του Ογκολογικού του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού Σίμος Μαλάς, αναφέρθηκε στο ρόλο του οικογενειακού ιστορικού και της διατροφής στην εμφάνιση της νόσου.

Οι προληπτικές εξετάσεις είναι απλές, η βασικότερη αιματολογική, ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι ακτινοθεραπείες μπορούν να οδηγήσουν και στην απόλυτη θεραπεία.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:01

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Υπέκυψε στα τραύματα του ο οδηγός του σκυβαλοφόρου που ανατράπηκε παρά τη Μονή
06:46
Προειδοποιήσεις Ιορδανίας προς Ιράν-Ισραήλ
06:40
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
06:15
Πρόεδρος Ιράν: Σε περίπτωση αντιποίνων του Ισραήλ θα ακολουθήσει ισχυρότερη απάντηση
06:01
Πρεμιέρα σήμερα για τις 3 κυπριακές ομάδες στην League Phase του Conference League
05:56
Βέλγιο: Απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων σε όλα τα σχολεία από τη νέα χρονιά
05:52
Όχι Μπάιντεν σε επίθεση του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν
05:48
Σύντομα η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν
05:41
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ουδείς αμφισβητεί τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό
05:37
Στις 15 Οκτωβρίου η τριμερής Γκουτέρες-Χριστοδουλίδη-Τατάρ
05:34
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον της Βηρυτού
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
05:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.