Μπορεί να αποφευχθεί η δυσανεξία στα φυστίκια, σύμφωνα με νέα έρευνα, αν το παιδί ξεκινήσει να τα καταναλώνει από μικρή ηλικία.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα σταματήσει την αυξητική τάση που παρατηρείται στην εμφάνιση της συγκεκριμένης αλλεργίας— ο αριθμός των παιδιών με αλλεργίες στα φυστίκια έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η παρούσα έρευνα έρχεται να απορρίψει προηγούμενες ιατρικές πρακτικές, σύμφωνα με τις οποίες τα μικρά παιδιά έπρεπε να αποφεύγουν προϊόντα με φυστίκια.
Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Kings του Λονδίνου εξέτασε 640 παιδιά, ηλικίας 4-11 μηνών που ήδη διέτρεχαν κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας, γιατί υπέφεραν από έκζεμα και/ ή είχαν δυσανεξία στα αυγά.
Μέχρι τα πέντε χρόνια τους, κάτω από το 1% των παιδιών που κατανάλωναν φυστίκια ανέπτυξαν δυσανεξία, σε αντίθεση με το 17,5% που παρουσίασαν αλλεργία παρόλο που απέφευγαν τα φυστίκια.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Γκίντεον Λακ, η αποφυγή κατανάλωσης φυστικιών προκάλεσε την αύξηση στην εμφάνιση αλλεργιών.
Ο καθηγητής συνέστησε προσοχή ωστόσο, τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα τα παιδιά να υποβάλλονται σε ειδικό τεστ, πριν δοκιμάσουν προϊόντα που περιέχουν φυστίκια, ιδιαίτερα αν βρίσκονται στην ομάδα «κινδύνου», όπως τους εθελοντές του πειράματος.
Οι ερευνητές θα ξεκινήσουν τώρα περαιτέρω μελέτες για να εντοπίσουν αν προκαλούνται και άλλες αλλεργίες από την αποφυγή ορισμένων τροφών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: The Guardian
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:02
https://news.rik.cy/el/article/2015/2/24/mporei-na-apopheukhthei-e-allergia-sta-phustikia-7814737/